Инфо

7. фебруар 2019.7. феб 2019.
СЕЛО НЕКАД И САД

Химна Смедеревцу

Село у идиличном декору али у шали воле рећи у Посавотамнави и Поцерини и не баш идилично. Путеви вазда мука, они сеоски и пусто грејање. Огрева је поодавно нестало па се паузе између снегова користе за повећање залиха, али дрва које како веле, плаче. И тако без обзира да се има парно грејање и добра изолација или стара кућа са зиданим пећима и право величанству у имену Смедеревац.
Ем штедиша, ем спремити и испећи све уз идеално решену рерну то тврде сељани. Склони рачуници научени од урбаном поимања кажу да је уштеда вишеструка. Они буднији народски, огрева имају и за две зиме. У шали веле уз пећ у продавници да уколико се не троши може и дуже...
У стара времена у оџаклијама и кућама од ћерпича био је као по правилу полован Смедеревац или пак зидана пећ. Ефекат парног грејања постизан чунцима који су путем за скоро неверовати ишли из просторије до просторије па у оџак. Чељади беше доста али и навике да се спи у хладном.
Сада је ту савремени рам слике где идила изгледа и лепше уз радијатор али првих тридесетак метара доброг двета је отишло у неповрат. Наставили овако ето дупле рачунице, па ти гледај, додају... Празници и бројне славе окупљали су многе те размена мишљења ишла ка Смедеревцу а у Посавотамнави један надахнути враголан, кажу, смислио химну баш Смедеревцу:
Оџаклија стара, прозори малени
Док снег веје и дува северац
Чељад здрава, благо, благо мени
све нас чува стари Смедеревас...
Еј ни мање ни више него химна. Деценије па и векови аргумент су онима који тврде да без овог оптималног грејања уз уштеду за трљати руке ето и предања.
Беше то истина време обиља шума а оџаклије имале уз огњиште и повећу одају у којој су спавали сви. По десетак кревета. Зидана пећ, касније Смедеревац грајали милина једна и тако текла лета. Стизале младе у вајате три са три. Најмањи Смедеревац па су деца стасавала ко у рају. Четири брата, четири вајата и само један Смедеревац. Чункови разводили топлину а грејала баба Станија уз простора за дрва. Ко неверује немора ...
У ратне дане, а мало ли их беше знао помоћи и у бивацима под земљом. Путевима зналаца дим стизао до зграде у близини и тако редом. Предање до предања...
Садашња истина најављена од зналаца, блага зима са мало снега изроди се у све и свашта. Греје се колико се мора, ко може, веле шерети греје и де не залази али дрва ни на дрвљанику ни за потпалу. Руке трљају они који имају на лагеру и само не тако јаки мразеви омели су и већи губитак. Некоме рат некоме брат.
Све, све али химна шпорету који је истини за вољу изнеговао генерације прича је за доконе коју зима собом доноси. Окупе се код Обрада који је за време летње јесени убавио огрев за јаку зиму јер је видео крушку да цвета и то три пута. Нису му веровали, веле дрско побенавио. А у кући ко у рају и у три одаје и у купатилу а греје се са једног места. Истина чудо је Смедерева, онај из химне, све може да тера уз мало посла код чишћења. О уштеди не воли да прича али га брину понестали шумарци и извађене обале где опет веле стари гладни ору до краја некдашњих канала. Милина за сметова, а кућа од куће далеко. Шерет додаје у шали да је срећа да је живаљ издржљив, мислећи ваљда да су укртили или увоштили, дође му исто за старе у осмој и деветој деценији живота. Већ помињани половни Смедревац, можда баш онај који је изнедрио химну из Посавотамнаве, греје уз варенику и таблић до у ситне сате. Ту се уз шпорет додаје и Ријалити или по сељанима прија ли ти. Веле надахнути чега се један стиди други бије на сва звона. А постарији момак додаје да силна оголела лепота мора да има Смедеревац у позадини.
Од свега остаће и химна која ето говори да смо вазда умели али по оној народној неће многи ни оно што би хтели. А замене за добро нема, то је бар јасно.
Тако живе сељани и некад и сад а снег веје ли веје .

Сретен Косанић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa