Инфо

14. фебруар 2019.14. феб 2019.
СВЕТИ ТРИФУН И ВАЛЕНТИН

Кога прослављати

Данас СПЦ обележава Светог Трифуна, а католичка Светог Валентина. Полемика међу Србима достиже свој врхунац – Кога би требало прослављати, односно, шта – Трифундан, или Дан заљубљених?
Свети мученик Трифун живео је у трећем веку, у Малој Азији. Када је цар Гордијан чуо да молитвом исцељује болесне, позвао га је да дође у Рим и излечи његову душевно оболелу кћер. Скромни младић Трифун излечио је Гордијану, а цар га је наградио обиљем дарова. Он је све разделио сиромашнима и вратио се у своје село да чува гуске и Богу се моли. Погубљен је за време цара Декија, који је прогонио хришћане, 14. фебруара 250. године. Као заштитника славе га виноградари, винари и гостионичари. Верници му упућују молитве за заштиту од поплава, града и штеточина.
У западно-хришћанској традицији празнује се Свети Валентин, који је био епископ у италијанском граду Интермни, такође у трећем веку. И овај је светитељ био од Бога награђен даром чудотворства, а према веровању, и данас помаже девојкама које немају среће у љубави. Када је римски император Клаудије Други закључио да су неожењени мушкарци бољи ратници од оних који имају породицу, забранио је младим мушкарцима да се жене. Валентин је у тајности венчавао младе парове. Кад су га открили, Клаудије је наредио да га убију 14. фебруара 269. године. Легенда каже да је пред смрт послао слепој тамничаревој кћери писмо са шафраном и речима захвалности на њеној љубазности, а да је она, прочитавши га, прогледала.
Полемици кога би и шта требало прослављати места нема, зато што су оба светитеља „наша“ (из времена пре раскола), а обичај да се на данашњи дан слави Дан заљубљених датира још из времена античке Грчке, где су, средином фебруара, слављена божанства плодности и заштитници брака.
Иако смо Валентиново „увезли“ као модни детаљ потрошачког менталитета, не верујемо да ће неком засметати ако данас добије поклон, посебно ако је вољен. Заправо, љубав је главни актер ове приче зато што су светитељи Трифун и Валентин пострадали за Христа из љубави. И не само ове приче, него читавог живота. Где је смисао ако ту није?
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa