Инфо

28. март 2019.28. мар 2019.
Уз бурну расправу, усвојен Статут града
ОДРЖАНА 29. СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА

Уз бурну расправу, усвојен Статут града

Дуже од четири сата трајала расправа о прве две тачке. На предлог Статута пре скупштинске процедуре, сагласност дало Министарство државне управе и локалне самоуправе
Одборници Скупштине града Шапца у уторак су заседали 29. пут. На дневном реду биле су 22 тачке од којих је најважнија било усвајање предлога Статута Града. Допуном дневног реда на гласање су стављена и постављења директора ЈКП “Топлана Шабац”, Апотеке “Шабац” и ЈКП Регионална депонија “Срем – Мачва”.
Дуже од четири сата трајала је расправа о прве две тачке. Говорило се о бројним темама, најмање о ономе што је било на дневном реду.
-Тако изгледа слободан парламент. Свако има право да каже оно што зна, или мисли да зна. Грађани су данас могли да виде да се дискурс Српске напредне странке није померио ни за милиметар. Нисмо могли да чујемо ни једну идеју како да се унапреди живот грађана Шапца, сем што се установило да сам ја проблем и да би ваљда било много боље да ме нема, рекао је градоначелник Небојша Зеленовић.
Статут града Шапца донет је 2008. године, а мењан је 2016. године. Разлог за доношење новог су обимне измене и допуне Закона о локалној самоуправи које су донете прошле године. На предлог Статута пре скупштинске процедуре, сагласност је дало Министарство државне управе и локалне самоуправе.
-Поред измена Закона о локалној самоуправи још један разлог за доношење новог Статута је и доношење низа системских закона, као што су Закон о одбрани, Закон о водама, који задиру у надлежности градоначелника, Градског већа и Скупштине града. Све је то инкорпорирано у наш нацрт Статута. Сматрам да су две најважније новине јавна расправа и дефинисање месних заједница. Јавна расправа је претходним Статутом била предвиђена као могућност, а сада је дефинисана као обавеза. То ће допринети транспарентности и већем учешћу грађана у доношењу одлука које ће се усвајати на Скупштини. Јасније и прецизније су позициониране месне заједнице, надлежности савета и председника МЗ. Јако је велики број спорова и поступака вођен пред Уставним судом управо због непрецизности које су произашле из Закона о локалној самоуправи, односно Статута. Сада је све прецизирано и надамо се да до таквих проблема више неће долазити, истакао је начелник Градске управе Милан Васић.
Иако је Статут добио сагласност Министарства одборници СНС су ипак имали примедбе на овај акт. Замерке су се односиле углавном на Члан 57 којим су одређене надлежности градоначелника.
-Статут предвиђа да се градоначелник стара и о извршењу буџета и о свему осталом. На овој седници смо указали и на неке пропусте због којих ће грађани Шапца бити на губитку. Пре свега није се аплицирало на време и на најбољи начин да се добију средства за реконструкцију болнице. То је директна одговорност градоначелника и Градског већа. Друга битна ствар је стадион за 10.000 гледалаца који ће добити Лозница, а не Шабац. УЕФА, преко Фудбалског савеза Србије гради врхунски стадион, услов је био да је 100 километара удаљен од аеродрома и донета је одлука да се гради у Западној Србији. Пропустили смо ту прилику, а од стадиона бисмо имали вишеструке користи. Поред наше деце долазиле би различите селекције из земље и иностранства, рекао је одборник СНС др Александар Перановић.
Док се водила полемика око реконструкције Опште болнице директор ове установе др Слободан Поповић је у једном тренутку са говорнице показивао фотографије градоначелника у згради РТС-а, испред Председништва и у Лучанима. Након тога градоначелник је изјавио да је то признање да пројекат реконструкције није одобрен због његовог опозиционог деловања. Са друге стране Поповић тврди да је пројекат враћен на дораду, али није поново послат Канцеларији за управљање јавним улагањима. Као пример је навео Лозницу којој је пројекат више пута враћан и истакао да су га они дорађивали док им средства нису одобрена.
Велики део расправе односио се и на дешавањима на протестима и улазак демонстраната у зграду РТС-а. Опозициони одборници су готово сваки излазак за говорницу користили да критикују појављивање градоначелника у Београду, али и на локалним изборима у Лучанима.
-Градоначелник се у свом тридесетоминутном излагању бавио стварима везаним за републички ниво, протестима, а највише Александром Вучићем. Избори им не одговарају, јер немају подршку народа, рекао је Перановић.
Градоначелник Зеленовић сматра да протести који трају четири месеца уназад у више од 100 градова и општина Шабац сврставају у ред цивилизованих градова, због тога што се “протестима бране слободе и права грађана”.
-Те слободе и права Вучић као диктатор руши сваког дана. Заробио је све медије и злоупотребио све институције. Ми у граду имамо озбиљан проблем. Због мог опозиционог деловања Шабац је гурнут у страну. Дугује му се 30 милиона евра. Не може да се уђе у пројекат реконструкције болнице, нема ауто-пута. Ипак, грађани Шапца не морају да брину. На рачуну града у овом тренутку је 996 милиона динара. Имамо 12 нових инвеститора у граду. Нико ко стварно тражи посао нема проблем да га нађе. Шабац неће осетити ово зло које нам је нанела Влада Републике Србије, јер град има довољно новца да се са тим избори. Право које имамо на свој новац тражићемо пред свим надлежним органима, истакао је градоначелник Зеленовић.
Поред Статута града на седници је усвојен и предлог решења о давању сагласности на Статут ЈКП “Водовод Шабац”. Подршку већине одборника добио је и Правилник о начину, поступку и критеријумима за доделу средстава црквама и верским заједницама на територији града.
Милена Богавац, досадашњи вршилац дужности директора Шабачког позоришта именована је на ову функцију на период до једне године. Такође, за директора ЈКП “Топлана Шабац” именован је Слободан Јеротић, на период од четири године.
Досадашњи директор Апотека “Шабац” др Пантелија Стојиновић поднео је оставку, а на ту функцију именована је Татјана Гајић, дипломирани фармацеут и то на период не дужи од шест месеци.
Регионална депонија Срем-Мачва такође је добила новог в.д. директора. На то место је именован Раде Живковић дипломирани инжењер технологије из Шапца.
Дата је сагласност на промену седишта Туристичке организације Шапца. Иако се већ неко време налазе у Господар Јевремовој бр. 23 сада су се стекли и законски услови да све њихове активности буду пребачене на ову адресу. Такође, на истој седници усклађен је и Оснивачки акт ТОШ-а у складу са променом седишта.
Усвојен је и Извештај о раду Савета за здравље града Шапца за 2018. годину. Изменом и допуном Одлуке о држању домаћих животиња новчаном казном у фиксном износу од 15.000 динара ако води пса без повоца и корпе на њушци. Корпа је обавезна само за псе више од 40 центиметара.
Именована је Комисија за доделу Априлских награда. Председник комисије биће градоначелник Небојша Зеленовић.
Утврђена је висина износа надокнаде за рад принудно постављеног професионалног управниика у стамбеним и стамбено-пословним зградама на територији града.
Ниједна школа се неће угасити
Усвојене су и одлуке о мрежи јавних основних школа и о мрежи јавне предшколске установе на територији Шапца. Како је објаснила Јелена Ристић, сарадник за послове образовања градоначелника, обе одлуке су донете на основу Уредбе о критеријумима за доношење аката о мрежи јавних предшколских установа и аката о мрежи јавних основних школа.
-Усвојена Мрежа јавних основних школа подразумева да се поштовао принцип једнакости права и доступности образовања свој деци. Са тим у складу је испуњен основни статусни услов да свака школа има или 480 ученика или 16 одељења. Ниједна матична школа ни одељење неће бити угашено. Када је у питању Предшколска установа “Наше дете”, која на територији града обавља делатност предшколског васпитања и образовања за децу од шест месеци до поласка у школу, све што је урађено када је у питању ова мрежа је са принципима и основним циљевима предшколског васпитања и образовања, али и у складу са потребом за оптималним коришћењем расположивих ресурса Града и те установе у нашем граду. Припремни предшколски узраст, програм “Кренимо са три” и рад са мешовитим групама моћи ће да се спроводе на сеоском подручју тако што ће се организовати пунктови, навела је Јелена Ристић.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa