Инфо

28. март 2019.28. мар 2019.
Другог априла отворена врата Куће добре воље
РАЗГОВОР СА ПОВОДОМ: ЈЕЛЕНА МИЛОШЕВИЋ, ДИРЕКТОРКА ЦЕНТРА ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД ШАБАЦ

Другог априла отворена врата Куће добре воље

„У сарадњи са Шабачким удружењем за помоћ особама са аутизмом и Специјалном школом Св. Сава, а под покровитељством Града, 2. април ће и ове године бити обележен различитим програмима на више локација у граду и трајаће током читавог дана. Наш Центар за социјални рад ове године позива представнике локалне заједнице – институција, установа, удружења и медија у обилазак наше „ Куће добре воље“ и дружење са корисницима Дневног боравка и Установе за децу и младе са сметњама у развоју, која ове године прославља мали јубилеј, пет година постојања“, најавила је директорка ЦСР Шабац
Светски дан особа са аутизмом обележава се 2. априла. Тим поводом, као и сваке године на овај датум шабачки Центар за социјални рад организује низ активности у нашем граду као израз подршке, разумевања и прихватања различитости. Истог дана, Смештај за децу и омладину са сметњама у развоју, у Касарским ливадама обележава пет година постојања. Поклапање два значајна датума иницирало је идеју да шабачка „Кућа добре воље“ тог дана у 12 сати отвори своја врата за суграђане и дружење са корисницима Дневног боравка и Установе.
О положају особа са аутизмом у нашем граду и планираном програму за обележавање 2. априла, разговарали смо са директорком Центра за социјални рад у Шапцу Јеленом Милошевић.
Други април је посвећен обележавању Светског дана особа са аутизмом. Годинама уназад на овај дан ЦСР шетњом корисника кроз центар града усмерава пажњу Шапчана на децу са сметњама у развоју. У чему је значај ових колективних иступања и какве су предвиђене новине у обележавању овог датума у односу на прошлу годину?
- Програм који у нашој установи припремамо ове године, шетња, као и све друге активности, којима обележавамо Светски дан особа са аутизмом, симболични су израз подршке и разумевања, припадности заједници и зато Центар за социјални рад активно учествује у обележавању овог датума. У сарадњи са Шабачким удружењем за помоћ особама са аутизмом и Специјалном школом Св. Сава, а под покровитељством Града, 2. април ће и ове године бити обележен различитим програмима на више локација у граду и трајаће током читавог дана. Наш Центар за социјални рад ове године позива представнике локалне заједнице – институција, установа, удружења и медија у обилазак наше „ Куће добре воље“ и дружење са корисницима Дневног боравка и Установе за децу и младе са сметњама у развоју, која ове године прославља мали јубилеј, пет година постојања.
Да ли постоје подаци колико има особа са аутизмом на територији Града?
- Тачан број особа са аутизмом како у Србији, тако и у Шапцу није поуздано одређен. Разлог за то је непостојање националног регистра особа са аутизмом. Тачан број особа са аутизмом је полазна тачка за стратегију која би одредила на који начин се одговара на њихове потребе и штите њихова права. Стратегија би омогућила персонализовани приступ оболелима од аутизма, пошто су поремећаји које дијагноза обухвата веома широки. Шабачко удружење за помоћ особама са аутизмом броји 27 чланова.
Који су њихови највећи проблеми и како их решавати?
- Поштовање и прихватање различитости и инклузија у социјалну средину јесу неки од основних предуслова за квалитетну подршку особама са аутизмом. Особа са аутизмом има проблеме у социјалним интеракцијама, комуникацији, има атипичне моделе понашања и интересовања. Иако особе са аутизмом имају одређене заједничке особине, не постоје две особе са истим карактеристикама. Зато је веома битно поштовати и прихватити њихову различитост и омогућити им пуну инклузију у средину и школу. Са друге стране, неретко се дешава да породице особа са аутизмом западају у кризу, јер сву пажњу и енергију усмеравају на постојећи проблем и у борби са свакодневним и многобројним препрекама занемарују своје здраве потенцијале, а у нашем друштву још увек постоје предрасуде околине које доводе до стигматизације и маргинализације целе породице у друштву. Развојем прилагођених програма и услуга на нивоу локалне заједнице можемо урадити много како бисмо подигли квалитет живота особа са аутизмом и њихових породица.
Које све активноти ЦСР предузима да би побољшао положај ових особа у нашем граду?
-У протеклом периоду, на основу испитивања потреба породица особа са сметњама у развоју, Центар за социјални рад је иницирао, а Скупштина града подржала, увођење две нове услуге Лични пратилац и Предах смештај. Услуга Лични пратилац се реализује у нашем граду већ другу годину за редом. Захваљујући овој услузи, 24 детета, тј. 24 породице су добиле подршку у свакодневном функционисању у оквиру васпитно-образовних установа. Родитељи не партиципирају у услузи, већ се услуга финансира у потпуности из буџета Града у износу од 10 милиона динара на годишњем нивоу. Фондација Хумано срце Шапца, захваљујући донацији Шабачке епархије и приватних донатора, гради објекат у коме ће се у најскорије време отпочети са реализацијом услуге Предах смештај, као надоградњу већ постојеће услуге Дневног боравка за децу и младе са сметњама у развоју. Тренутно, услугу Дневног боравка користи 25оро младих из нашег града и ова услуга је за породице у потпуности бесплатна. Такође, ЦСР пружа и материјалну помоћ породицама које се нађу у стању социјалне потребе и помаже им да остваре право и на туђу негу и помоћ другог лица. Саветовалиште за породицу и младе при ЦСР организује индивудуално саветовање и радионице за родитеље деце са сметњама у развоју, тако да је подршка Центра свеобухватна и усмерена на потребе особе са сметњама и њене породице.
Чију све подршку имате на том путу?
- Повезивањем свих актера живота на локалу - Градске управе, Дома здравља, Опште болнице, васпитно-образовних установа, организација цивилног друштва - уз подршку ресорног Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, уз законодавни оквир државе, успевамо да особама са сметњама у развоју и њиховим породицама учинимо живот лакшим и достојним човека. Овде је реч о врло квалитетним везама и сарадњи професионалаца у различитим областима, што у великој мери утиче на сваки појединачни случај и умногоме поправља квалитет живота ових наших суграђана и њихових породица.
ПЕТ ГОДИНА „КУЋЕ ДОБРЕ ВОЉЕ“ У ШАПЦУ
- Установа за децу и младе „ Шабац“ или наша „Кућа добре воље“ је организациона јединица Центра за социјални рад у Шапцу. Отворена је у марту 2014. године, а први корисници су се уселили у свој нови дом од 1. априла 2014. Установа пружа услугу домског смештаја деци и младима са аутизмом и одраслима са сметњама у комуникацији. Лиценцом Министарства утврђено је да Установа испуњава све услове и стандарде за пружање услуге домског смештаја. Капацитет установе је 40 корисника, а у Установи тренутно борави 41 корисник. Постоји и листа чекања, јер потребе за овом услугом превазилазе капацитете Установе. У непосредном раду са корисницима ангажовано је девет стручних радника (стручни радник на услугама смештаја, један социјални радник, психолог, логопед, пет дефектолога), затим 6 неговатеља, као и помоћно и административно особље- објашњава Милошевићева.
Све активности корисника су организоване индивидуално, према њиховим способностима. Установа поседује радионицу за радно окупационе активности, која је опремљена Монтесори материјалима,у којој раде дефектолози са сертификатом за примену ове методе. У моторичкој соби раде дефектолози реедукатори који подстичу унапређење психомоторне организованости корисника. Постоји и ТВ сала у којој корисници проводе слободно време, као и савремено опремљена фискултурна сала, јер је физичка активност веома битан сегмент живота корисника. Дом поседује и сензорну собу, чија је намена стимулација свих чула ради побољшања сензорне интеграције корисника. Корисници често иду на излете, укључени су у различите манифестације у граду и околини и трудимо се да њихов социјални живот буде што богатији.
-Један од највећих проблема је тај што Установа нема стално ангажованог лекара, а кориснци установе користе психијатријску терапију. Тај проблем превазилазимо добром сарадњом са Домом здравља и Општом болницом, тако да једном недељно је у просторијама установе организована посета лекара неуропсихијатра за одрасле и старије кориснике и дечјег психијатра повремено по позиву за кориснике млађег узраста. Предност Установе је што има млад кадар који је стручан и високо сензибилисан за потребе овако тешке категорије корисника, а безбедност и здравље корисника су приоритет у раду- истиче директорка Центра за социјални рад у Шапцу и додаје:
-Сви запослени у Установи врло предано раде на побољшању услова живота корисника и обезбеђивању пријатног окружења. У наредном периоду планирамо изградњу летњиковца који би у летњем периоду служио за одмор и различите радноокупационе активности. Разматрамо и могућност проширења капацитета Установе, јер постоји потреба за то, а уколико буде укинута забрана запошљавања, адаптација неискоришћеног таванског простора и ангажовање нових радника би створили могућности за пријем нових корисника.
Ми смо поносни на живот и рад наше „Куће добре воље“ и зато позивамо наше суграђане да буду са нама 2.априла у 12h у Установи у Касарским Ливадама. Ово је начин да подржимо разлике и учинимо их прихватљивим, јер различитост значи посебност, а наша подршка важан је предуслов остварења те посебности.
Т.Т.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa