28. mart 2019.28. mar 2019.
Drugog aprila otvorena vrata Kuće dobre volje
RAZGOVOR SA POVODOM: JELENA MILOŠEVIĆ, DIREKTORKA CENTRA ZA SOCIJALNI RAD ŠABAC

Drugog aprila otvorena vrata Kuće dobre volje

„U saradnji sa Šabačkim udruženjem za pomoć osobama sa autizmom i Specijalnom školom Sv. Sava, a pod pokroviteljstvom Grada, 2. april će i ove godine biti obeležen različitim programima na više lokacija u gradu i trajaće tokom čitavog dana. Naš Centar za socijalni rad ove godine poziva predstavnike lokalne zajednice – institucija, ustanova, udruženja i medija u obilazak naše „ Kuće dobre volje“ i druženje sa korisnicima Dnevnog boravka i Ustanove za decu i mlade sa smetnjama u razvoju, koja ove godine proslavlja mali jubilej, pet godina postojanja“, najavila je direktorka CSR Šabac
Svetski dan osoba sa autizmom obeležava se 2. aprila. Tim povodom, kao i svake godine na ovaj datum šabački Centar za socijalni rad organizuje niz aktivnosti u našem gradu kao izraz podrške, razumevanja i prihvatanja različitosti. Istog dana, Smeštaj za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju, u Kasarskim livadama obeležava pet godina postojanja. Poklapanje dva značajna datuma iniciralo je ideju da šabačka „Kuća dobre volje“ tog dana u 12 sati otvori svoja vrata za sugrađane i druženje sa korisnicima Dnevnog boravka i Ustanove.
O položaju osoba sa autizmom u našem gradu i planiranom programu za obeležavanje 2. aprila, razgovarali smo sa direktorkom Centra za socijalni rad u Šapcu Jelenom Milošević.
Drugi april je posvećen obeležavanju Svetskog dana osoba sa autizmom. Godinama unazad na ovaj dan CSR šetnjom korisnika kroz centar grada usmerava pažnju Šapčana na decu sa smetnjama u razvoju. U čemu je značaj ovih kolektivnih istupanja i kakve su predviđene novine u obeležavanju ovog datuma u odnosu na prošlu godinu?
- Program koji u našoj ustanovi pripremamo ove godine, šetnja, kao i sve druge aktivnosti, kojima obeležavamo Svetski dan osoba sa autizmom, simbolični su izraz podrške i razumevanja, pripadnosti zajednici i zato Centar za socijalni rad aktivno učestvuje u obeležavanju ovog datuma. U saradnji sa Šabačkim udruženjem za pomoć osobama sa autizmom i Specijalnom školom Sv. Sava, a pod pokroviteljstvom Grada, 2. april će i ove godine biti obeležen različitim programima na više lokacija u gradu i trajaće tokom čitavog dana. Naš Centar za socijalni rad ove godine poziva predstavnike lokalne zajednice – institucija, ustanova, udruženja i medija u obilazak naše „ Kuće dobre volje“ i druženje sa korisnicima Dnevnog boravka i Ustanove za decu i mlade sa smetnjama u razvoju, koja ove godine proslavlja mali jubilej, pet godina postojanja.
Da li postoje podaci koliko ima osoba sa autizmom na teritoriji Grada?
- Tačan broj osoba sa autizmom kako u Srbiji, tako i u Šapcu nije pouzdano određen. Razlog za to je nepostojanje nacionalnog registra osoba sa autizmom. Tačan broj osoba sa autizmom je polazna tačka za strategiju koja bi odredila na koji način se odgovara na njihove potrebe i štite njihova prava. Strategija bi omogućila personalizovani pristup obolelima od autizma, pošto su poremećaji koje dijagnoza obuhvata veoma široki. Šabačko udruženje za pomoć osobama sa autizmom broji 27 članova.
Koji su njihovi najveći problemi i kako ih rešavati?
- Poštovanje i prihvatanje različitosti i inkluzija u socijalnu sredinu jesu neki od osnovnih preduslova za kvalitetnu podršku osobama sa autizmom. Osoba sa autizmom ima probleme u socijalnim interakcijama, komunikaciji, ima atipične modele ponašanja i interesovanja. Iako osobe sa autizmom imaju određene zajedničke osobine, ne postoje dve osobe sa istim karakteristikama. Zato je veoma bitno poštovati i prihvatiti njihovu različitost i omogućiti im punu inkluziju u sredinu i školu. Sa druge strane, neretko se dešava da porodice osoba sa autizmom zapadaju u krizu, jer svu pažnju i energiju usmeravaju na postojeći problem i u borbi sa svakodnevnim i mnogobrojnim preprekama zanemaruju svoje zdrave potencijale, a u našem društvu još uvek postoje predrasude okoline koje dovode do stigmatizacije i marginalizacije cele porodice u društvu. Razvojem prilagođenih programa i usluga na nivou lokalne zajednice možemo uraditi mnogo kako bismo podigli kvalitet života osoba sa autizmom i njihovih porodica.
Koje sve aktivnoti CSR preduzima da bi poboljšao položaj ovih osoba u našem gradu?
-U proteklom periodu, na osnovu ispitivanja potreba porodica osoba sa smetnjama u razvoju, Centar za socijalni rad je inicirao, a Skupština grada podržala, uvođenje dve nove usluge Lični pratilac i Predah smeštaj. Usluga Lični pratilac se realizuje u našem gradu već drugu godinu za redom. Zahvaljujući ovoj usluzi, 24 deteta, tj. 24 porodice su dobile podršku u svakodnevnom funkcionisanju u okviru vaspitno-obrazovnih ustanova. Roditelji ne participiraju u usluzi, već se usluga finansira u potpunosti iz budžeta Grada u iznosu od 10 miliona dinara na godišnjem nivou. Fondacija Humano srce Šapca, zahvaljujući donaciji Šabačke eparhije i privatnih donatora, gradi objekat u kome će se u najskorije vreme otpočeti sa realizacijom usluge Predah smeštaj, kao nadogradnju već postojeće usluge Dnevnog boravka za decu i mlade sa smetnjama u razvoju. Trenutno, uslugu Dnevnog boravka koristi 25oro mladih iz našeg grada i ova usluga je za porodice u potpunosti besplatna. Takođe, CSR pruža i materijalnu pomoć porodicama koje se nađu u stanju socijalne potrebe i pomaže im da ostvare pravo i na tuđu negu i pomoć drugog lica. Savetovalište za porodicu i mlade pri CSR organizuje indivudualno savetovanje i radionice za roditelje dece sa smetnjama u razvoju, tako da je podrška Centra sveobuhvatna i usmerena na potrebe osobe sa smetnjama i njene porodice.
Čiju sve podršku imate na tom putu?
- Povezivanjem svih aktera života na lokalu - Gradske uprave, Doma zdravlja, Opšte bolnice, vaspitno-obrazovnih ustanova, organizacija civilnog društva - uz podršku resornog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, uz zakonodavni okvir države, uspevamo da osobama sa smetnjama u razvoju i njihovim porodicama učinimo život lakšim i dostojnim čoveka. Ovde je reč o vrlo kvalitetnim vezama i saradnji profesionalaca u različitim oblastima, što u velikoj meri utiče na svaki pojedinačni slučaj i umnogome popravlja kvalitet života ovih naših sugrađana i njihovih porodica.
PET GODINA „KUĆE DOBRE VOLjE“ U ŠAPCU
- Ustanova za decu i mlade „ Šabac“ ili naša „Kuća dobre volje“ je organizaciona jedinica Centra za socijalni rad u Šapcu. Otvorena je u martu 2014. godine, a prvi korisnici su se uselili u svoj novi dom od 1. aprila 2014. Ustanova pruža uslugu domskog smeštaja deci i mladima sa autizmom i odraslima sa smetnjama u komunikaciji. Licencom Ministarstva utvrđeno je da Ustanova ispunjava sve uslove i standarde za pružanje usluge domskog smeštaja. Kapacitet ustanove je 40 korisnika, a u Ustanovi trenutno boravi 41 korisnik. Postoji i lista čekanja, jer potrebe za ovom uslugom prevazilaze kapacitete Ustanove. U neposrednom radu sa korisnicima angažovano je devet stručnih radnika (stručni radnik na uslugama smeštaja, jedan socijalni radnik, psiholog, logoped, pet defektologa), zatim 6 negovatelja, kao i pomoćno i administrativno osoblje- objašnjava Miloševićeva.
Sve aktivnosti korisnika su organizovane individualno, prema njihovim sposobnostima. Ustanova poseduje radionicu za radno okupacione aktivnosti, koja je opremljena Montesori materijalima,u kojoj rade defektolozi sa sertifikatom za primenu ove metode. U motoričkoj sobi rade defektolozi reedukatori koji podstiču unapređenje psihomotorne organizovanosti korisnika. Postoji i TV sala u kojoj korisnici provode slobodno vreme, kao i savremeno opremljena fiskulturna sala, jer je fizička aktivnost veoma bitan segment života korisnika. Dom poseduje i senzornu sobu, čija je namena stimulacija svih čula radi poboljšanja senzorne integracije korisnika. Korisnici često idu na izlete, uključeni su u različite manifestacije u gradu i okolini i trudimo se da njihov socijalni život bude što bogatiji.
-Jedan od najvećih problema je taj što Ustanova nema stalno angažovanog lekara, a korisnci ustanove koriste psihijatrijsku terapiju. Taj problem prevazilazimo dobrom saradnjom sa Domom zdravlja i Opštom bolnicom, tako da jednom nedeljno je u prostorijama ustanove organizovana poseta lekara neuropsihijatra za odrasle i starije korisnike i dečjeg psihijatra povremeno po pozivu za korisnike mlađeg uzrasta. Prednost Ustanove je što ima mlad kadar koji je stručan i visoko senzibilisan za potrebe ovako teške kategorije korisnika, a bezbednost i zdravlje korisnika su prioritet u radu- ističe direktorka Centra za socijalni rad u Šapcu i dodaje:
-Svi zaposleni u Ustanovi vrlo predano rade na poboljšanju uslova života korisnika i obezbeđivanju prijatnog okruženja. U narednom periodu planiramo izgradnju letnjikovca koji bi u letnjem periodu služio za odmor i različite radnookupacione aktivnosti. Razmatramo i mogućnost proširenja kapaciteta Ustanove, jer postoji potreba za to, a ukoliko bude ukinuta zabrana zapošljavanja, adaptacija neiskorišćenog tavanskog prostora i angažovanje novih radnika bi stvorili mogućnosti za prijem novih korisnika.
Mi smo ponosni na život i rad naše „Kuće dobre volje“ i zato pozivamo naše sugrađane da budu sa nama 2.aprila u 12h u Ustanovi u Kasarskim Livadama. Ovo je način da podržimo razlike i učinimo ih prihvatljivim, jer različitost znači posebnost, a naša podrška važan je preduslov ostvarenja te posebnosti.
T.T.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa