Инфо

25. април 2019.25. апр 2019.
Зато што (те) се плашим
Вршњачко насиље - проблем друштва

Зато што (те) се плашим

Интерактивна едукативна представа „Зато што те се плашим“ део је програма који за циљ има смањење вршњачког насиља и препоручена је од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства унутрашњих послова. На насиље је најгоре одговорити насиљем. Конфликти се могу решавати
Вршњачко насиље је проблем са којим се сусрећу ученици, родитељи и образовне институције. У последњих неколико година овај облик друштвено неприхватљивог понашања све је учесталији и као такав захтева детаљну анализу, превентивно, удружено деловање свих учесника, као и релевантних друштвених чинилаца и као такав представља велики изазов за образовне институције XXI века. Стручњаци сматрају да је управо превенција један од најзначајнијих фактора који може да утиче на спречавање агресивног понашања код ученика.
Интерактивна едукативна представа „Зато што те се плашим“ део је програма који за циљ има смањење вршњачког насиља и препоручена је од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства унутрашњих послова и Сталне конференције градова и општина. Планирано је да програмом буду обухваћене све школе у Србији. До сада, пројектат је реализован у Основној школи „Краљ Александар Карађорђевић“ у Прњавору, "Вук Караџић" Шабац и „Јеврем Обреновић“ за старије шабачке основце и у Шабачкој гимназији за средњошколце.
-Представа коју су основци имали прилику да погледају носи добру поруку и очекујем да ће овакав вид активности допринети да се вршњачко насиље смањи. Школе на територији града Шапца, свакодневно, уз помоћ наставника, родитеља и стручних служби настоје да контролишу насиље и сведу на минимум - навео је Драгослав Павловић, директор Основне школе „Вук Караџић“.
Програм „Зато што те се плашим“ чине три целине. Први део је представа, под истим називом, која сликовито приказује однос добрих и лоших модела понашања, учећи младе да је једино решење проблема и сукоба комуникација.
Други део програма посвећен је предавању психолога проф. др Жарка Требјешанина који дефинише проблем вршњачког насиља, а затим кроз разговор са децом наводи и појашњава најчешће разлоге овог актуелног проблема.
-У нашем друштву насиље је свуда присутно, а посебно забрињава пораст вршњачког. Нажалост, последице су често трагичне. Овим програмом покушавамо да у што више градова у Србији покажемо да насиље не води никуда и да се конфликти могу решавати на другачији начин. На насиље је најгоре одговорити насиљем. Уколико говоримо о пореклу насиља, то је породица. Када је један од родитеља насилан, дешава се да дете које је било жртва касније и само постаје насилник. Међутим, не лежи ту једини узрок и одговорност. Медији који свакодневно приказују неприкладне садржаје утичу на младе. Највећи рејтинг имају програми који емитују ријалитије који се заснивају на што примитивнијим и суровијим видовима девијантног друштвеног понашања, а то касније постаје погрешан узор - рекао је Требјешанин.
У трећем делу програма ученици су имали прилику да својим сугестијама укажу на решавање одређених конфликата из представе и да те моделе касније примене на реалне ситуације.
Основна идеја је да се младима и деци кроз прилагођен и прихватљив садржај прикаже како да решавају сукобе у свакодневном животу.
Главну улогу у представи „Зато што те се плашим“ тумачи Иван Јефтовић који потписује и режију, а поред њега играју Милена Николић и Дејан Јајчанин.
-Живимо у насилном друштву у ком нам државници то намећу, као немогућност комуникације, не у смислу политичких фракција. Говорим о немогућности да се нормално комуницира, јер свако јавно исказивање насиља које медији преносе буде опште прихваћено. Млади то копирају. На основу тог модела се односе према вршњацима. Време се променило и насилници нимало нису налик мангупима из мог доба. Имамо девастацију ваљаних критеријума, а овај програм је један од начина да наведемо децу да поразговарају са другарима и наставницима - рекао је Јефтовић и додао да програм константно модификују уз подршку и консултације са проф. Требјешанином, али да и то често зависи од града у ком изводе представу.
-Изузетно сам поносан на програм и кроз гостовања можемо много тога са сазнамо, јер је реакција деце сваки пут другачија, зависи од града до града. Оно што је важно да са ученицима кроз епилог дођемо до закључка, а то је да насиље није решење и свака врста злочестог карактера на крају страда.
М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa