Инфо

13. јун 2019.13. јун 2019.
Успешна сарадња
ВИСОКA МЕДИЦИНСКA И ПОСЛОВНО-ТЕХНОЛОШКА ШКОЛA

Успешна сарадња

Студенти друге године студијског програма Фармација Високе медицинске и пословно-технолошке школе и предметни наставник спец. фарм. Роланд Антонић, у оквиру Стручне праксе 1, крајем маја, посетили су Агенцију за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС) у Београду. Овом посетом настављена је успешна сарадња Високе медицинске и пословно-технолошке школе струковних студија и Агенције започета пре 5 година.
-Агенција за лекове и медицинска средства Србије представља уз Министарство здравља највише регулаторно тело у области фармације. Захваљујући љубазности и професионализму колега из АЛИМС-а, пре свих маг. фарм. Павла Зелића, наши студенти су имали прилику да се практично упознају са улогом Агенције у здравственом систему, организационом структуром и пословима који се обављају у Агенцији, процесом регистрације лекова, односно добијања дозволе за стављање лекова у промет, управљањем ризицима у фармацији и фармаковигиланцом, организацијом клиничких испитивања, оглашавањем и рекламирањем лекова и медицинских средстава. Студентима је представљена кампања за борбу против фалсификованих лекова коју наша Агенција за лекове спроводи у сарадњи са надлежним институцијама. Сви студенти су добили по један примерак стрипа Лана Тафи који је урађен у оквиру ове кампање и који се на занимљив начин бави овом озбиљном тематиком - истакао је спец. фарм. Роланд Антонић, руководилац студијског програма Фармација.
У оквиру посете студенти су обишли и Националну контролну лабораторију где се обавља контрола квалитета лекова и медицинских средстава.
-Студенти су имали прилику да се упознају са инструменталном и физичко-хемијском лабораторијом, са методама, као и са инструментима и апаратима који се користе у контроли квалитета лекова. Својим радом Национална контролна лабораторија заједно са осталим организационим јединицама Агенције доприноси да се на нашем тржишту нађу квалитетни, ефикасни и безбедни лекови и медицинска средства. Посетом Агенцији студенти су имали прилику да знања стечена у току теоријске и практичне наставе у нашој школи обнове и прошире – наводи Антонић и додаје да је ова посета изузетно значајна студентима како за наставак студирања, тако и за будући самостални рад.
У школи наводе да студенти студијског програма Фармација своју стручну праксу обављају у наставним базама, инстуцијама и установама фармацеутског и здравстевног сектора са којима Школа има веома добру сарадњу, као што су ЗУ Апотека „Мелиса“, ЗУ Апотека „Јулифарм“, Општа болница “др Лаза К. Лазаревић” Шабац, Хемофарм АД Шабац, Завод за јавно здравље Шабац.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa