Инфо

20. јун 2019.20. јун 2019.

Дуговечни морнар

Лик морнара Попаја створио је Елзи Сегар 1919. године за рекламне потребе једне фабрике спанаћа. Славни морнар се први пут појавио у стрипу 17. јануара 1929. године. Био је то „Thimble Theatre Comic“ стрип, и од првог тренутка Попај је наишао на сјајне реакције јавности. Данас овај морнар, чија снага лежи у спанаћу, има завидних 90 година. Популарност је стекао захваљујући браћи Флајшер који су креирали цртани филм. Анимирани ликови засновани су на стварним. Творац стрипа Елзи Сегар је инспирацију пронашао у свом родном граду Честеру. Једнооки Франк Роки Фигел је био познат као кавагаџија који воли дувански дим. Отуда и Попају лула. Фигел је преминуо 1947. године, а на његовом надгробном споменику је записано "човек који је био главна инспирација за Попаја". Олива је имагинарни пандан Сегаровој комшиници Дори Паскел. Била је веома висока и носила је пунђу.
У првој верзији Попаја његова снага није зависила од спанаћа, већ од магичне птице, коју би морао да помази по глави. У верзији 1930. године Попај је почео да једе спанаћ да би постао снажан.
За време Велике депресије употреба спанаћа је порасла за 33% због популарности Попаја, јер је у периоду велике економске кризе народ био жељан хране која ће им дати снагу. Мала тајна. Линија која доводи у везу спанаћ и снагу је медицински магазин из 1870, који је тврдио да у њему има 10 пута више гвожђа него што заиста има. У преводу - мало су преувеличали, тачније за 10 пута.
Пера Ждера и Баџа (у неким преводима Кврга) појавили су се 1932. године, док се Кића по неким изворима појавио 1933, односно 1936. године.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa