Инфо

18. јул 2019.18. јул 2019.
Летње свезнање
Канцеларија за Младе града Шапца

Летње свезнање

Канцеларија за младе током летњих месеци организује бесплатне школице намењене Шапчанима узраста до 18 година. Планирани су занимљиви и едукативни садржаји како би деца и млади квалитетно провели време и летњи распуст. Промоција и активно учење уз дружење, игру, примарни је циљ радионица и предавача. Овакав вид ваншколских активности позитивно утиче на ученике, јер лакше и трајније усвајају сазнања.
Током прве недеље реализоване су: школица спорта, енглеског језика, историје, бонтона, саобраћаја и електронике. Заинтересоване у наредном периоду очекује школица „Папир ствараоница“, „Креативни вашар“, рециклаже, инклузивна школица „Мали див“ и бројне друге активности које младе Шапчане подстичу на креативан рад, размишљање, развијање социјалних и других вештина.

Упознај свој град
Шабачки основци са професорком историје Весном Добривојевић истраживали су богату прошлост града. Обилазак Народног музеја, Међуопштинског историјског архива, Библиотеке шабачке, Саборног храма Светих апостола Петра и Павла само је део реализованих активности у оквиру школице историје "Упознај свој град". Излет на Цер, посета спомен комплексу у Текеришу, интерактивно предавање о историји шабачког краја за време Првог светског рата и додела диплома означиле су крај овогодишње школице историје.

Будућност и електроника
Уз подршку Стартит центра организована је “Мала школица електронике”. Деца узраста од 10 до 14 година на занимљив и практичан начин у Стартит центру уз предавача Дејана Петровића имали су прилику да се упознају са основама електронике, тачније ардуино платформом уз коју почетници могу да на брз начин савладају функционисање струјних кола.
- Желели смо да нашим најмлађим суграђанима и полазницима школице приближимо свет електронике и популаризујемо информационе технологије. Деца ће се за двадесетак година бавити занимањима која данас не постоје, а базирана су управо на знањима која данас стичу - рекао је Дејан Петровић.
Осам вежби и практичних задатака нашло се пред полазницима школице електронике. Ардуино свет био је изазов за Небојшу Васића, ученика ОШ „Стојан Новаковић“ коме је ово било занимљиво ваншколско искуство. Михало Николић, ученик шестог разреда са нестрпљењем очекује нове радионице и како би са другарима поделио стечено знање.
Вељко Драгојевић, ученик ОШ „Стојан Новаковић“, сматра да су информационе технологије будућност и да је неопходно да млади буду припремљени.
- Већ неколико година током распуста похађам школице. Желео сам да искусим рад са технологијом и могу да кажем да је ово искуство веома позитивно и другачије. До сада се нисам сусретао са ардуино платформом и много тога новог сам научио - рекао је Вељко.
За септембар планирана је реализација секције која ће се бавити ардуино платформом, а реализатор ће бити Удружење "Галаксија".

М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa