Инфо

29. август 2019.29. авг 2019.
УТИЦАЈ МАШИНА И УРЕЂАЈА НА КВАЛИТЕТ СВЕЖЕ И СИЛИРАНЕ МАСЕ
РЕЧ СТРУЧЊАКА

УТИЦАЈ МАШИНА И УРЕЂАЈА НА КВАЛИТЕТ СВЕЖЕ И СИЛИРАНЕ МАСЕ

Силирање представља поступак припремања зелене масе за исхрану домаћих животиња која треба да обезбеди висок квалитет сточне хране уз мале губитке суве материје и хранљивих материја ( угљених хидрата, протеина, минералних материја, витамина идр.).Како је интензивна сточарска производња основни циљ за постизање већег профита по јединици производа, самим тим, поред формирања квалитетног стада доброг порекла, треба обезбедити довољну количину сточне хране. Припремљена сточна храна пролази кроз хемијске процесе који се одигравају у оваквом начину припремања, односно конзервирања сточне хране, тј. претварању, трансформацији шећера из сило масе првенствено у млечну киселину, при чему се обезбеђује пХ која треба да је око 4, када је маса најбоље конзервирана и може се успешно чувати дуже време. Овакав начин припремања зелене биљне масе захтева уштеду складишног простора, што је од велике економске важности.
У процесу припреме зелене масе за силажу сви процеси могу бити механизовани, почев од косидбе, сецкања, утовара, транспорта, истовара и припреме. Све набројане радне операције захтевају коришћење одређених машина које доприносе успеху припремања силаже, од чега зависи њен квалитет и употребна вредност.
На првом месту је уређај за сецкање. Ако се зелена маса користи у дневној исхрани, дужина сецканих делова биљке може бити дужа јер је биолошки погоднија и боље се користи у организму животиња, али уколико је маса зрелија, сече се на ситније комаде, како би се лакше и боље сабијала.
Машине за кошење, утовар и транспорт зелене масе за исхрану стоке – За свакодневну исхрану појединих категорија стоке у савременим условима на великим фармама, ако се користи сецкана зелена храна, немогуће је припремање без примене сило комбајна. Ове машине осим великог учинка у косидби, врше и сецкање покошене масе и утовар у транспортна средства, што је могуће да опслужи једно лице. Транспорт силаже се обаваља специјалним приколицама са високим решеткастим страницама, а затим се кипер приколицама истоварује у јаме бочно, чиме је опет механизована исхрана стоке, која може бити решена на начин да се са покретном траком врши истовар у јасле.
Припремом машина и уређаја, као и објеката за силирање, могуће је добити сточну храну, која у потпуности може заменити свежу зелену траву током целе године.
Сило комбајни – користе се за кошење, уситњавање и утовар биљне масе, за спремање силаже и за исхрану у свежем стању.
Према начину прикопчавања за погонску машину, сило комбајни могу бити различито специјализовани; једноредни и вишередни, за убирање силажног кукуруза, ниских и густих силажних биљака, с хедером на коме се налази пик-ап уређај за подизање покошене и провенуте масе за силирање, са уређајем за убирање целог клипа кукуруза који се силира, са ротационим уређајем.
Комбајни за силирање спремљени за уситњавање биљне масе, морају бити веома погодни и прилагођени начину убирања и врсти биљне масе, тако да се избегну што мањи губици, а да се маса допреми у сило ровове где се врши сабијање биљне масе и што боље припремање сточне хране. О овом сегменту квалитета, биће речи нешто касније на шта треба обратити велику пажњу.
Сило пресе за спремање силаже – Применом сило преса, спремање се може обављати у виду рото бала. Спремање силаже у балама је новији начин добијања квалитетне сточне хране са малим губицима. Покошене биљке се неко време остављају да провену, а затим се балирају пресама у виду ваљкастих или четвртастих бала. Од квалитета провенуте биљне масе ( која не сме бити пресушена због великих губитака осипања лисне масе), као и од квалитета пресе, зависи квалитет бала, односно припремљене сточне хране.
Трактори за гажење силаже – Сабијање масе у сило рововима се обавља тракторима и то бољим, јер трактори точкаши имају већи притисак по јединици површине од гусеничара. Сабијање масе за силирање треба да се обави што боље и то да се почне од првих слојева па све до завршетка пуњења, а након тога још неко време, највише два часа да се још настави гажење. Ћошкове силоса који се не могу сабити трактором, треба сабијати гажењем. Посебно треба водити рачуна да трактор не испушта уље, гориво или издувне гасове испод трактора, зато што и најмање количине могу загадити велике количине силаже коју стока у таквом стању неће да конзумира.
Дипл. Инг. ГОРДАНА РЕХАК

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa