Инфо

3. октобар 2019.3. окт 2019.
Европска ноћ истраживача у ЦСУ

Знање даје моћ

Да знање даје моћ имали су прилику да увиде шабачки радозналци протекле недеље на Десетој европској ноћи истраживача. Центар за стучно усавршавање био је део европског каравана науке. Петодневни програми окупили су предаваче и бројне посетиоце жељне знања. Више од 1.000 ученика учествовало је у еудкативним интерактивним радионицама из природих и друштвених наука
О доминантним врстама диносауруса, како и зашто су изумрли и нестали са планете Земље? Да ли постоје живи фосили? Ко су они заправо? Све су то била питања на које су радозналци могли да чују одговоре током “Јура авантуре” од реализаторки Данке Ђевић Хаднађев и Јелене Мартиновић. Посетиоцима су били доступни и фосилни остаци, међу њима и зуб мамута, како би увидели величину овог праисторијског бића.
Важан сегмент Ноћи истраживача био је посвећен нуклеарној, соларној енергији, алтернативним изворима енергије, као и хемичарењу.
Предавачи су ученике увели у магични свет природних наука кроз историјску ретроспективу, али и „поглед“ у будућност када су потенцијали енергије у питању. Караван експеримената из Техничке школе на поподне преселио се у ЦСУ и уз помоћ професора заинтересовани су могли да се упознају са радовима ученика секције за физику и примењену електронику. Представљене су и ЦНЦ машина, роботичке руке, самовозећи аутомобили, сортер боје, левитатори, видео игре...
Савремене технологије нашле су примену и у уметности. Дигитализација, графички дизајн и традиционална уметност ишли су руку под руку на радионици у „Културно наслеђе и графички дизајн“ професора Школе примењених уметности.
Важност неговања културе кроз музику, песму, етнографске мотиве, ликовну уметност приказан је кроз музичко-сценски програм под називом Караван традиције "Мачва - мој завичај". Реализатори каравана биле су: Снежана Шалаи Тибор, Снежана Поповић и Весна Петровић.
На радионици Модисти и музе модернизма представници ове епохе представљени су у другачијем светлу. Приче о снажним дамама овог доба инспирисале су ученике да креирају једниствене шешире и уплове у авангардну модну авантуру.
Професори Шабачке гимназије у сарадњи са Иваном Досковићем из Међуокружног историјског архива из Шапца одржали су предавање на тему „Времеплов учења - Шабачка гимназија некад и сад“ и присутнима представили старе књиге, документе, као и фотографије, које бележе досежу чак 218 година у прошлост.
-Главни део презентације коју смо припремили чини извештај директора Шабачке гимназије из 1899/1900. године. У Паузама водили смо разговор и анализирали однос тадашње и данашње гимназије. Основни закључак је да је Шабачка гимназија увек била на правом путу као и да је моћ воље био и остао пресудан фактор успеха сваког појединца и школе у целини. Вођен је занимљив разговор са посетиоцима, који су износили своје мишљење на задату тему – истиче Биљана Дробњак.
У наставку је приказан филм ученика Шабачке гимназије Моја школа, награђен првом републичком наградом у Нишу. На духовит начин филм је представио шабачке професоре, њихове кабинете и ученике.
Марија Ђерић из Завода за заштиту природе Србије одржала је занимљиво интерактивно предавање о чудесном свету инсеката. Неке тајне су откривене, а неке чекају да их млади истраживачи открију као велики научници.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa