Инфо

14. новембар 2019.14. нов 2019.
Надметање у знању  и тракторским вештинама
ОДРЖАНИ ПРВИ СУСРЕТИ СЕЛА У МАЧВАНСКОМ ПРИЧИНОВИЋУ

Надметање у знању и тракторским вештинама

Укупни победник је Мишар, друго место заузела је Горња Врањска, док је Мачвански Причиновић понео као добар домаћин и остао на трећој позицији. Такмичари су се надметали у необичним и атрактивним дисциплинама: вожњи трактора са двоосовинском приколицом - у рикверц, вожњи трактoра око чуњева и брзом качању прикључне машине. Такође, одмерили су снаге и у надвлачењу конопца
Мачвански Причиновић био је први домаћин Сусрета села (СУСЕЛ-а). Пилот пројекат манифестације која за циљ има промоцију туристичких потенцијала сеоског подручја, прошао је веома добро.
Манифестација је конципирана у два дела: такмичарски и културно - уметнички. На овим првим Сусретима поред домаћина учествовали су још Горња Врањска и Мишар.
Укупни победник је Мишар, друго место заузела је Горња Врањска, док се Мачвански Причиновић понео као добар домаћин и остао на трећој позицији.
-На овај начин желимо да промовишемо туристичке потенцијале сеоског подручја, да истакнемо гостољубиве домаћине, гастрономску понуду и природне лепоте наших села. Циљ нам је да на догађај привучемо не само мештане села која учествују, него и других места да посете наш крај. Један од највећих сајмова туризма на свету, који се тренутно одржава у Лондону, има поруку да туристи обилазе мања места и упознају се са начином живота људи који ту живе, рекао је директор Туристичке организације Шапца Срђан Митрашиновић.
Такмичари су се надметали у необичним и атрактивним дисциплинама: вожњи трактора са двоосовинском приколицом - у рикверц, вожњи трактoра око чуњева и брзом качању прикључне машине. Такође, одмерили су снаге и у надвлачењу конопца.
Културно-уметнички програм имао је и ревијални и такмичарски део, а организован је и квиз знања. Питања су била из опште културе, спорта и пољопривреде, а сва везана за Шабац.
-Велики број људи је пратио надметања и то нам је дало наду да смо на добром путу. План је да следеће године Сусрете организујемо у више села где ћемо на крају изабрати село највештије у управљању пољопривредним машинама, са најбољим културно-уметничким наступима и са највише знања у квизу. Идеја је да ангажујемо свих 50 села, да пет села учествује у једном месту и да имамо 10 мањих такмичења. После два полуфинала најбољи би одмерили снаге у великом финалу, рекао је Митрашиновић.
Манифестацију је организовала Туристичка организација Шапца у сарадњи са Месном заједницом Мачвански Причиновић, а уз подршку Одељења за пољопривреду града Шапца. Мачвански Причиновић је одабран за првог домаћина због погодне инфраструктуре и заинтересованости мештана да учествују у организацији овог догађаја.
-Хоћемо да села оживе, да дoмови добију нови живот и људи који ту живе имају осећај да су део града, део државе и део друштва ком заиста и припадају. Надам се да ћемо и у Мачванском Причиновићу и у осталим селима коначно успети да пробудимо ту успавану атмосферу која је, верујем, већа претња постојању села од тренутног стања у пољопривреди, рекао је члан Градског већа Божидар Катић.
Пољопривредним произвођачима из године у годину све је теже. Чак и када им погодују временске прилике субвенције касне, цене репроматеријала расту, а откупне падају. Стално губе битку у неравноправној борби на тржишту са производима који се увозе из далеког света. Можда је баш зато сеоски туризам сегмент у ком се могу ослонити само на себе, да не зависе ни од Бога ни од власти.

Неискоришћен потенцијал села
-Наша села имају много потенцијала који могу да се искористе. Обзиром на целокупну ситуацију и стање које влада у пољопривреди у нашој држави, ти потенцијали нису искоришћени. Летина је углавном остала на њивама или се продаје по смешно ниским ценама. Улагања су све већа. Људи у селим се боре за голи опстанак и преживљавање. Верујемо да сеоски и рурални туризам може да буде извор додатних прихода, а можда и основна делатност бројним пољопривредним газдинствима. Неопходна су улагања, потребна је и едукација, као и финансијска средства. Пут је дуг, али сматрамо да може да се направи лепа и дугорочно профитабилна и исплатива прича, каже Срђан Митрашиновић.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa