Инфо

14. новембар 2019.14. нов 2019.
Деца просјаци – ничији и свачији проблем
САВЕТ ЗА БОРБУ ПРОТИВ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА ГРАДА ШАПЦА

Деца просјаци – ничији и свачији проблем

Шабачки Савет за борбу против трговине људима део Пројекта „Оснаживање системског партнерства у спровођењу националне стратегије за борбу против трговине људима“. Циљ заштита малолетне деце која просе кроз обједињене акције Полицијске управе Шабац и Центра за социјални рад – Службе за заштиту деце и младих
Град Шабац је један од 10 градова у Србији који су укључени у пројекат под називом „Оснаживање системског партнерства у спровођењу националне стратегије за борбу против трговине људима“ коју води Мисија Интернационалне организације за миграције.
Савет за борбу против трговине људима Града Шапца првобитно је основан 2013. године, као Градски координациони тим за борбу против трговине људима а током 2017. године прерастао је у Савет за борбу против трговине људима. Првобитно формиран Градски тим за борбу против трговине људима препознао је као један од већих проблема појаву просјачења у граду и постигнут је договор да ће Тим интезивно радити на сузбијању и превенцији ове појаве. Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, током 2015. године, оценио је рад овог Савета као пример добре праксе, који треба да следе и остали градови.
За председника Градског координационог тима именован је Салко Карадаревић, члан Градског већа Града Шапца. Чланове Савета чине представници различитих институција – Градске управе, Црвеног крста, Центра за социјални рад „Шабац“, Вишег јавног тужилаштва, Каритаса, Основне школе „Вук Караџић“, Завода за јавно здравље, Дома здравља, Комуналне полиције и Полицијске управе – Одељење криминалистичке полиције (раније је ова активност била у надлежности Одсека пограничне полиције).
Заштита малолетне деце која просе
Савет за борбу против трговине људима од самог оснивања бави се заштитом малолетне деце која просе. У складу са тим, редовно се организују акције заштите малолетне деце која просе, у виду заједничких акција Полицијске управе Шабац и Центра за социјални рад – Службе за заштиту деце и младих. Током ових заједничких активности обилазе се сви делови града где је највећи број малолетне деце која просе. У зависности од затечене ситуације, предузимају се даље мере заштите малолетне деце која просе, а која се у просјачењу затекну углавном са својим родитељима. Родитељи и малолена деца доводе се у ЦСР „Шабац“, где се од родитеља узимају изјаве поводом околности просјачења и предузимају даље мере заштите најбољег интереса малолетне деце. Уколико је процена стручних радника да су живот, здравље и безбедност малолетне деце која просе угрожена, или могу бити угрожена, предузимају се мере збрињавања и реализује се смештај у хранитељску породицу, или одговарајућу установу социјалне заштите. У односу према родитељима деце која просе, ЦСР може покренути меру корективног надзора, на тај начин родитељи се упозоравају на недостатке у вршењу родитељског права и упозоравају се на могућност издвајања из породице малолетне деце, уколико наставе са просјачењем. Према родитељима, орган старатељства може покренути и поступак лишења родитељских права, поступак за изрицање мере заштите од насиља у породици, или кривичну пријаву због евентуално учињеног кривичног дела запуштање и злоставаљање или насиља у породици.
Интезивирање система социјалне заштите од пресудног значаја
Све ове активности у складу су са стандардима и процедурама стручног рада Центра за социјални рад, али и складу са налогом надлежног Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања који је овај налог издао свим Центрима за социјални рад у Републици Србији током 2014. године и који је за циљ имао интезивирање система социјалне заштите у реаговању на појаву „деце улице“.
Уколико постоји сумња да се ради о трговини људима, обавештава се Више јавно тужилаштво и Центар за заштиту трговине људима, који врше идентификацију жртве трговине људима и који предузимају даље мере заштите у складу са својим надлежностима.
Савет за борбу против трговине људима до сада је организовао укупно 51 акцију заштите малолетне деце која просе. Током ових акција затечено је 49-оро малолетне деце која просе а од тог укупног броја, половина су малолетна деца са других територија, о чему се обавештавају надлежни Центри за социјални рад. Центар за социјални рад „Шабац“ је, у складу са својим надлежностима, предузимао мере заштите у односу према малолетној деци која су са територије града Шапца, а која су затечена у просјачењу.
Досадашња ангажовања Савет за борбу против трговине људима пропраћена су медијски, о овим активностим периодично се обавештава надлежно Министарство, Полицијска управа Шабац као и председник овог Савета.
Добро организоване активности утичу на превенцију и сузбијање просјачења
Савет за борбу против трговине људима редовно обележава Међународни и Светски дан борбе против трговине људима. Посебан акценат у организацији рада Савета је на интезивирању координисаних акција током верских празника, шабачког вашара или када се у граду уочи пораст броја малолетне деце која просе.
Чланови Савета су прошли одоговарајуће обуке а такође се ради и на континураном усавршавању рада Савета, кроз похађање семинара и едукација. Током прошле године, чланови Савета, Салко Карадаревић и Весна Брајић учествовали су на првом годишњем састанку локланих тимова за борбу против трговине људима у оквиру пројекта Од опасности до сигурности: Унапређење заштите жртава трговине људима у Србији.
Важно је напоменути да је просјачење малолетне деце појава коју је тешко могуће сасвим сузбити али континуираним и добро организованим акцијама Савета, у великој мери може се утицати на превенцију и сузбијање појаве просјачења а тиме и заштити најбољи интерес малолетне „деце улице“.
Савет за борбу против трговине људима у наредном периоду бавиће се и превенцијом просјачења одраслих особа као и проблемом радне експлоатације.
Весна Брајић, руководилац Службе за заштиту деце и младих Салко Карадаревић, председник Савета за борбу против трговине људима

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa