Инфо

21. новембар 2019.21. нов 2019.
ПРВА ЕНЕРГЕТСКА ЗАДРУГА У СРБИЈИ

Сунчани кровови Шабац

Оснивање задруге реализовано је уз помоћ ЈКП “Топлана - Шабац”, Зелене енергетске задруге из Загреба и програма за развој Уједињених нација (УНДП). Веома брзо задруга ће покренути crowfunding кампању за први пројекат, а то је инсталирање соларне фотонапонске електране на крову Јавно-комуналног предућаТоплана-Шабац.
Енергетске задруге су у последњих неколико година у Европи, постале све чешћи вид организовања грађана. Употребом обновљивих извора енергије као што је соларна, могуће је смањити употребу фосилних горива, снизити трошкове грејања и електричне енергије али и значајно допринети смањењу емисија гасова са ефектом стаклене баште.
Прву енергетску задругу у Србији – Сунчани кровови Шабац, основали су грађани различитих професија. Њено функционисање, међутим, неће бити засновано само на ентузијазму појединаца, већ и на комерцијалној основи. Енергија произведена из фотонапонских централа, које могу бити смештене на крововима приватних кућа, али и на крововима јавних објеката, доноси приход од продаје енергетским субјектима који се баве трговином електричном енергијом, или уштеде, ако се користи за сопствене потребе.

У ЕУ постоји велики број енергетских задруга. У Србији нажалост, не постоје подстицајни механизми, а посебан проблем је то што су енергетске задруге “невидљиве” за финансијске институције. Према мишљењу стручњака, енергетске задруге би требало да добију третман активности од јавног интереса, зато што у први план постављају проактивне локалне заједнице. Легислатива би требало да омогући да локална администрација на једноставан начин прихвати пројекте које реализују ове задруге, а на државном нивоу да их третира као комплементарне великим енергетским системима, а не као конкуренцију с којом велике енергетске компаније треба да се боре на тржишту.
Први пројекат који задруга развија је изградња фотонапонске централе накрову пословне зграде “Топлане-Шабац”. Изведена је техно-економска анализа, урађен је идејни пројекат и кроз обједињену процедуру у складу са Законом о планирању и изградњи, поднијет је захтјев за одобрење за извођење радова. Први киловат сати електричне енергије могли би бити произведени до краја 2019. или током јануара 2020. године.
У припреми је покретање crowfunding кампање за прикупљање средстава, које би задруга употријебила за изградњу електране. Планирана снага је 16,5 кW а процијењена инвестиција на 15.000,00 ЕУР.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa