Инфо

26. децембар 2019.26. дец 2019.
Кисели купус из Бановог Поља
НОВИ ПРИВРЕДНИ ТОК У МАЧВИ

Кисели купус из Бановог Поља

Домишљати власник предузећа Даст-иф, које се бави прерадом поврћа Иван Дадић, годишње на тржиште Западне Европе пласира између 600 и 700 тона, веома траженог киселог купуса
За скоро три деценије од како се бави прерадом и пласманом киселог купуса, власник предузећа Даст-иф из Бановог поља Иван Дадић, отпремио је углавном на тржиште Западне Европе (Француска, Немачка, Шпанија) на десетине хиљада тона овог веома траженог поврћа. Не чуди га што је тржиште и даље “гладно”, а мачванска земља идеална за гајење купуса, који укишељен вишеструко је здравствено користан.
- Производњу, посебно потражњу треба прилагодити захтевима купаца. Не би требало “робовати” старим схватањима, јер времена се мењају, а стим и потребе врло пробирљивих купаца. Наравно, у свему су присутни трошкови, а с тим у вези је мања, или већа зарада. Треба рачунати и на ризик, али имати у виду да пшеница и кукуруз дуго нису курентни на тржишту, а најбоља мачванска земља се користи управо за ову, рекао бих класичну производњу, каже Дадић.
По његовој процени у некада престоници парадајза, паприке и купуса, како су називали Баново Поље, тренутно примат односи производња стоке.
- Треба размишљати о исплативости сваког посла који није лак. Наш производни погон у Бановом Пољу садржи 11 базена и вакум машине за паковање. Прерадићемо ове године скоро 1.000 тона купуса, за сада искључиво сорте Браво, јер поред високог приноса, он је веома квалитетан, истиче Дадић.
Сировину набавља углавном од произвођача у Бановом Пољу. Тако је ове године квалитетан купус стигао са око 15 хектара уговорене производње, управо из села.
Предузеће постоји од 1993. године, а идејни творац је Иванов отац Драган. Посао је “укорењен” и захваљујући Ивановој мајци Светлани, која је родом из Бановог Поља. У свему му доста помаже сестра Марија, а запошљавају укупно шест радника.
План је да производњу прошире на справљање туршије, чим се за то укаже повољна прилика.
Љ. Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa