Инфо

26. децембар 2019.26. дец 2019.
Млекара донирала 30 садница
ПЛУЋА ГРАДА ШАПЦА

Млекара донирала 30 садница

Домаће и стране компаније које су одлучиле да засаде 2.000 стабала у нашем граду указује на њихову жељу да се боре за здраву животну околину. Овде се нећемо зауставити. Београд је најзагађенији град на свету и нико не говори о томе
На простору старе касарне прошлог четвртка засађено је тридесет садница стабала јасена, брезе и клена које је граду поклонила компанија Млекара Шабац. Овај посао су извели радници Млекаре Шабац, Јавног комуналног предузећа „Стари град“ са стручњацима Јавног предузећа „Инфраструктура“ Шабац.
- Млекара Шабац даје свој конкретан допринос у циљу очувања животне средине. Као компанија са дугом традицијом желимо да Шабац буде град којим ће се поносити наши суграђани – казао је саветник шабачке Млекаре, Саша Живановић.
До сада је посађено близу 1.000 комада садница, у плану је још 1.000 које ће бити посађене у наредном периоду.
Сања Тешић из ЈП „Инфраструктура“ Шабац захвалила се свим компанијама које су до сада учествовале у овој акцији. Позвала је заинтерсоване грађане да се прикључе и дају свој допринос у озелењавању.
Акцију је подржао и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.
Враћање „Старом граду“
Поред уређења Сава парка радило се на постављању дервореда дуж Савске авеније. Засађено је 120 садница стабала, а средства су издвојена из буџета Града Шапца. Савску авенију обишли су градоначелник Шапца Небојша Зеленовић и члан Градског већа Игор Марсенић. Том приликом Марсенић је истакао да је ово једна од најзначајнијих и највећих трансформација јавног простора у савременој историји града Шапца.
- Сведоци смо поновног враћања грађана Старом граду и реци Сави, где је наш град и настао. Сећам се фудбалског терена на Дудари, где сам одлазио са својим другарима да играм фудбал. Нажалост памтим и депонију, и камионе који су довозили ту смеће. Једино што могу да поделим са својим суграђанима је да долазак и шетња крај Саве никада није била овако лепа и величанствена. Верујем да ће овај простор који смо улепшали и прилагодили за свакодневном животу и разоноди наших грађана, неће бити само оплемењен дрвећем и растењем, већ и уметничким делима – казао је Марсенић.
Парк ће бити употпуњен урбаним мобилијаром прилагођеним овом простору. Планирана је поставка око стотинак клупа, шездесет корпи за смеће, и сталака за бицике на неколико локација.
Comex проширује „Плућа града“
Радници „Comex-a“ су у оквиру акције „Плућа града Шапца“ засадили 50 садница платана у улици Војводе Путника која води ка њиховој фирми.
- Компанија „Comex“. подржава све акције и позитивне ствари које се дешавају у нашем граду. Садња 50 стабала је проширење плућа града Шапца. Овим смо желели уједно да улепшамо улицу која води ка нашој фирми. Изабрали смо саднице платана јер је заштитни лого „Comex-а“ лист ове биљке – рекао је директор и сувласник компаније „Comex“ Рајко Прибиловић.
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић подржао је акцију озелењавања градских површина и том приликом најавио мере против загађења ваздуха у граду.
- Сам податак да у Шапцу постоје фирме попут Еликсира, Комекса, Пасубио, домаће и стране компаније које су одлучиле да засаде 2.000 стабала у нашем граду указује на њихову жељу да се боре за здраву животну околину. Овде се нећемо зауставити. Београд је најзагађенији град на свету и нико не говори о томе. Независним истраживањем утврђено је да има загађења, и да је један од начина за смањење штетних честица у ваздуху садња дрвећа. Друго начин је смањење загађења од аутомобилског саобраћаја. Морамо редуковати понашања наших суграђана у саобраћају. Понудићемо решење у виду алтернативног превоза, јавни превоз, бициклистички саобраћај, пешак у саобрћају, паркирање по ободима града све то је начин да се смањи аерозагађење – казао је градоначелник.
Зеленовић је напоменуо да је ових дана у фази ремонта димњак на „Еликсиру“ где се ради на уградњи нових филтера.
М.Г.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa