Инфо

31. децембар 2019.31. дец 2019.
КРИВИНА У ОГЛЕДАЛУ

Како вас није срамота

У Србији ни Нова година не може да прође, а да је неко не зачини политиком. Тако је и ових дана код нас у Шапцу. Основна школа Јеврем Обреновић добила је нову директорку, а изгубила стару.
Министарство просвете, чији министар очигледно више води рачуна о свом кварцовању него ли о образовном систему, донело је одлуку да смени стару директорку Јелену Јеврић, а да постави нову Светлану Станковић. Стара директорка је, кажу била царица, супер диша, феноменална наставница историје. Нова је учитељица из друге школе, градска одборница и носилац партијске књижице Српске напредне странке. И ето заплета када је најмање потребан, уочи новогодишњих и божићних празника. Ђаци и њихови родитељи једноставно нису пристали на овакав исход, не мире се оваквом одлуком. Показали су солидарност каква се ретко среће, сва деца, сви ђаци ове школе одбили су да похађају наставу последњег школског дана у години, а родитељи су најавили да уколико градска одборница СНС буде остала на том месту, деца неће доћу у школу ни 8. јануара.
Српска напредна странка показује невиђену бахатост на сваком кораку. Можемо само да помислимо каква би она била да су на власти на локалу, када су овакви сада када морају да се задовоље само мрвицама које добијају са републичког нивоа. Да је та Светлана нормална жена и колега, рекла би да не прихвата да се нађе у том тртенутку на том месту, јер је, између осталог, свесна да сем партијске књижице не завређује да се нађе на том месту и да смењена директорка има недвосмислену подршку какву она може само да сања и у својој матичној школи. Неко је у коментарима на нашој Фејсбук страници лепо приметио – ако је већ толико добра, како то да није директорка у својој школи, већ су је поставили на то место у школи у којој не ради.
Ево, не либим се, јасно и гласно и јавно тражим да се види које је, какве и када завршила школе које су ју препоручиле на ову функцију. Свестан сам ризика да се можда ради о особи која је била вуковац кроз основно и средње образовање, која је факултет завршила у року и то не неки транге-франге, него прави. Ми то не знамо, зна само она и њени партијски другари. И они су солидарни, солидарнији од родитеља и наставничког кадра у школи Јеврем Обреновић. Зато ће они и да победе, на тренутак. И они живе за тај тренутак. Њих не може ништа да узбуди, поремети. Та Светла ће се шепурити по тој школи као да јој је дедовина. Болеће њу уво за колектив и шта ко мисли о њој. Ђон је то, није образ.
Све ово што се догађа, нормално је за напредњачку Србију. Гледам напредњачке кадрове у Шапцу. Сви су се докопали неких функција, набавили нове аутомобиле, нове некретнине, чак и у Београду како се прича по чаршији, а неки и нове супруге. Све то иде једно са другим. Школе завршавају у доби када нормални и озбиљни људи размишљају о пензији. За њих свет ван СНС не постоји. СНС је и Бог, и судија, и рачуновођа, и бабица и погребник. Људи ван тог система их не занимају. Гори су од касте. Шабац је мали град, сви знају све једни о другима. Да ли ви стварно верујете у све те дипломе које сте стекли у међувремену не би ли се докопали неке државне функције? Кажу да је најгори степен лажи када почнете да верујете у сопствене лажи.
Тако та Светлана верује да је заслужила поверење искварцованог министра и да је она прави директор Основне школе Јеврем Обреновић. О моралу не размишља, као што не размишљају ни њени партијски ортаци Мартиновић и Орлић који су добили фиктивне професорке улоге у школи у којој су без посла остале жене професори које су ту предавале годинама. Широка је напредњачка задњица, мора да се намири, тако је то. Мислите ви да су се Мали и Стефановић узбудили много због лажних доктората и диплома, јок. Све док главни баја не одлучи да их пусти низ воду, они су ти за које верују да јесу.
Знам да у СНС у Шапцу има поштеног света, али од ових других не могу да дођу до изражаја. Никада ми није било јасно шта један озбиљан доктор тражи у екипи са двојицом лажних доктора, али није то моја брига. Нека они мисле о томе, ако и када буду смели.
Ти паметни и образовани од своје странке могу само да очекују да буду овце у торовима које за сендвиче и бесплатан превоз од тачке А до тачке Б могу да се возе по Србији и да скандирају вољеном вођи. Добро де, не копчам се на леђима, добили су послове, специјализације и све то, али на одређено време све док се не буду довољно добро истакли и показали. Светлана јесте. И није једина. Има ту и других будућих директора Основних школа у Шапцу. О томе се прича све гласније и тек ће. Али, ајмо на кратак предах иду празници.
Свим грађанима Шапца од срца све најбоље у Новој години, а члановима СНСа то није потребно, јер ће за њихову срећу и благостање да се побрине њихова странка.
Н. К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa