Инфо

31. децембар 2019.31. дец 2019.
Одговори после празника
Смена директорке ОШ „Јеврем Обреновић“

Одговори после празника

Одлуком Министарства просвете разрешена је дужности директорка Јелена Јеврић ОШ "Јеврем Обреновић". На њено место постављена је Светлана Станковић, учитељица из ОШ „Стојан Новаковић“. Колектив и родитељи нездовољни одлуком ресорног министарства. Настава без деце
Због утврђених административних неправилности у Основној Школи "Јеврем Обреновић" директорка Јелена Јеврић разрешена је са функције директора те установе. Према одлуци министра просвете, Младена Шарчевића, нова в.д. директорка је учитељица Светлана Станковић која ради у Основној школи Стојан Новаковић, и одборница СНС у Скупштини града.

Почетком децембра "Јевремову" школу посетила је ванредна инспекција Министарства просвете. Уочене су одређене неправилности, а директорка је одмах почела да ради на њиховом отклањању.
Запослени у школи и родитељи били су изненађени дешавањима и одлуком Министарства за коју сматрају да је политичка, а да је смењена директорка радила све по прописима и да иако је на овој функцији била нешто више од годину дана, то није утицало на успехе ове образовне институције.
Након уручења решења о разрешењу дужности запослени, родитељи и ученици су се окупили у сали ове основне школе на скупу подршке Јелени Јеврић.

Пре скупа подршке досадашњој директорки одржан је састанак савета родитеља где су разговарали о актуелној ситуацији у школи и даљим корацима. Запослени у овој образовној установи прикупљали су потписе подршке Јелени Јеврић које су потом упутили Министарству просвете, а после њих су потписе на својој петицији дали и родитељи.
Наталија Бајић, наставник Немачког језика, представљајући став запослених, нагласила је да су они упутили допис Министарству са жељом за разјашњењем ситуације и када су очекивали нову посету инспекције, уследила је одлука о смени која је била изненађење за њих.

-О даљим корацима одлучивано је на састанку Савета родитеља и о свим даљим решењима јавност ће бити благовремено обавештена. Наставници ће поступати у складу са законом и испоштовати процедуру када је штрајк у питању- нагласила је Наталија Бајић.

Јелена Јеврић: Најважнији су ђаци и редовно похађање наставе
Окупљенима у школи у четвртак (26. децембра) се обратила и некадашња директорка Јелена Јеврић истакавши да ће по разрешењу вратити на своје претходно радно место професора историје.
-Моја обавеза је да поштујем закон. Враћам се у учионицу, на посао за који верујем да сам добро радила протеклих 16 година. Велико хвала свима на подршци, али вас молим да водите рачуна, пре свега о обавези деце да редовно похађају наставу. Директор школе је смењен у најкраћем могућем року, после једне ванредне инспекције. Инспекција је рекла да ја не радим добро као директор, у Министарству верују да ће колегиница бити боља за ову позицију и ја се надам да ће радити боље него ја. Још једном се захваљујем родитељима и колегама на подршци и одличној сарадњи у претходних годину дана. Ово је скуп на коме директорка школе обавештава родитеље и колеге о ситуацији и не желим да га неко доживи на било који други начин - истакла је Јелена Јеврић обраћајући се присутнима у сали ОШ "Јеврем Обреновић".

У школи у петак (27. децембар) је започео штрајк родитеља и ученика. Ђаци и родитељи су се окупили у седам часова у школском дворишту, одржали протестни скуп у трајању од 30 минута, а потом колективно напустили школу. Наставници су били на својим радним местима, у складу са распоредом, али како није било ученика, тако ни настава није одржана. Вршилац дужности директора Светлана Станковић дошла је тог јутра на своје ново радно место, јавила се наставницима у зборници, али како сазнајемо, није било даљих појединачних или колективних састанака са њом.

Незадовољни и изненађени родитељи
-Родитељи су незадовољни, јер је школа током претходних годину дана, на челу са директорком Јеленом Јеврић постигла добре резултате. Она је пружила прилику и младим професорима који су исказали ентузијазам и квалитет у раду - рекао је Драган Продановић, један од родитеља ученика ове школе.
-Врло сам задовољан квалитетом знања и образовања које су моја деца стекла до сада. Министар може да процењује на који год жели начин, али ми знамо да је ово добра школа. Јелена је млада, разумна, одговорна жена коју смо добро упознали током годину дана и ми смо много компетентнији да кажемо каква је она директорка, него министар. Не желим да наша деца похађају школу у којој се руководећи кадрови постављају по политичкој основи - сматра Дејан Обрадовић, родитељ двоје ученика Јевремове школе.


Светлана Станковић: Сви даљи кораци у договору са правником
Вршилац дужности директора Основне школе "Јеврем Обреновић" Светлана Станковић истакла је за "Глас Подриња" да је по доласку на ново радно место затекла ситуацију у којој нема ђака на настави, те да јој је претходна директорка предочила дешавања, односно скуп деце и родитеља у дворишту школе.

-Сви моји даљи кораци биће у договору са правником. Порука за родитеље је да деца треба да похађају наставу и да се после празника врате својим редовним школским обавезама. Ја сам овде вршилац дужности директора, у складу са законом ћу расписати конкурс. Постављена сам на ову позицију од ресорног Министарства и министра Шарчевића и захваљујем се на указаном поверењу које је признање за мој досадашњи рад у просвети - рекла је Светлана Станковић.
Ово су доступне информације до закључења празничног броја „Гласа Подриња“ пред вама.
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa