Инфо

30. јануар 2020.30. јан 2020.
Подстицајима до веће производње
ПОЉОПРИВРЕДА ЗАСЛУЖУЈЕ ПОМОЋ

Подстицајима до веће производње

За профитабилнију пољопривреду и рурални развој током 2020. у виду директних плаћања, Влада Србије путем директних плаћања, својом Уредбом планирала око 18,3 милијарде динара
Од укупно планираног новца (око 18,3 милијарде динара), колико је Уредбом о расподели подстицаја, Влада Србије у овој години предвидела за директна плаћања, око шест милијарди је планирано за мере руралног развоја. За кредитну подршку пољопривредницима око 300 милиона динара и посебне подстицаје око 230. Није заборављен ни ИПАРД, а за те подстицаје Влада је предвидела 3,9 милијарди динара.
Удео у ИПАРД програмима је планиран: око 983,5 милиона динара из буџета и 2,9 милијарди помоћи Европске Уније за финансирање ових подстицаја.
Из директних плаћања предвиђено је финансирање премија за млеко у висини од три милијарде динара. За биљну производњу биће опредељено 9,8 милијарди динара. Три милијарде динара предвиђено је за подстицаје гајења квалитетних млечних крава, товне краве, бикове, приплодне крмаче, нерасте, овце и овнове, козе и јариће, родитељске кокошке тешког и лаког типа, родитељске ћурке, квалитетне приплодне матице шарана и квалитетне приплодне матице пастрмке.
За тов јунади, јаради и свиња 1,4 милијарде динара. За краве доиље 20 милиона динара, док су подстицаји за кошнице пчела 600 милиона динара.
С друге стране подстицају за краве ради узгоја телади за тов, намењено је пола милијарде динара. Регрес за трошкове складиштења у јавним складиштима износи исто пола милиона динара.
Директна плаћања у зависности од врсте подстицаја, исплаћиваће се у различитим износима у зависности од тога зашта је новац намењен.
Тако ће премија за млеко бити седам динара. Основни подстицај за биљну производњу ће бити 5.200 динара по хектару. За квалитетне приплодне млечне краве биће 25.000 по грлу. За приплодне овце и овнове, козе и јарце 7.000 динара по грлу. За приплодне крмаче и нерасте 15.000 динара по грлу. Подстицаји за родитељске кокошке тешког типа су 60 динара по грлу, а за родитељске кокошке лаког типа 100 по грлу. За родитељске ћурке 300 по грлу.
За квалитетне приплодне матице шарана, биће 500 динара по грлу, а приплодне матице пастрмке 300 по грлу.
За тов јунади биће 15.000 динара по грлу, јагњади 2.000 по грлу у тову, као и за јарад, а за тов свиња 1.000 динара по грлу.
За краве доиље 40.000 по грлу.
Подстицаји за кошнице пчела биће 720 динара по кошници.
За конзумну рибу произвођачи ће добити 10 динара по килограму.
Поменутом Уредбом подстицај за краве за узгој телади за тов биће 20.000 динара по грлу.
Љ.Ђ.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa