Инфо

6. фебруар 2020.6. феб 2020.
Послушали смо народ
ОПОЗИЦИОНЕ СТРАНКЕ И ПОКРЕТИ КОЈИ СУ СЕ
ОДЛУЧИЛИ ЗА БОЈКОТ ПОЧЕЛИ КАМПАЊУ

Послушали смо народ

Опозиција окупљена око идеје бојкота избора организовала је у суботу у Београду два скупа, и на једном се није приметио недостатак организације #1од5милиона која је прошле недеље објавила да излази на изборе.
Најпре је у препуној Комбанк дворани усвојена декларација којом се обавезују да ће сваки покушај формирања власти на основу резултата „лажних избора“ сматрати актом рушења уставног поретка, а затим је организована и протестна шетња до зграде РТС-а.
У декларацији се наводи да ће такву власт сматрати нелегитимном и против ње ће се борити свим врстама отпора и грађанске непослушности.
- Наставићемо борбу за слободне медије и слободне и поштене изборе свим расположивим легитимним средствима са циљем демократизације Србије. Супротставићемо се насиљу, посебно сваком екстремизму повезаном са режимом.
Обавезујемо се на солидарност у заштити свих угрожених грађана који се нађу на удару песнице власти због другачијег мишљења или критичког деловања и пружићемо помоћ и заштиту угроженим људима и групама. Наставићемо разговоре са представницима Европске уније и других земаља и организација које подржавају демократске вредности, слободу медија и поштене изборе - стоји у декларацији.
Председник Странке слободе и правде Драган Ђилас изјавио је данас да део опозиције није донео одлуку о бојкоту избора, већ да је „послушао свој народ“.
- Обећавам да ћемо се изборити за све поштене изборе и за промену система, да најбољи буду на месту које им припада, без обзира на припадност политичкој партији, и то је наш задатак. Они који буду изашли на изборе раде у корист лидера Спрске напредне странке Александра Вучића. На тим листама само је једно име ‘Вучић’, и свако ко ће седети у парламенту зове се ‘Вучић'- рекао је Ђилас на скупу опозиције којим је означен почетак кампање бојкота избора.
Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да је свим присутним на вечерашњој опозиционој промоцији бојкота избора заједничка жеља да виде нормалну, поштену и демократску Србију.
Потпредседница Демократске странке Драгана Ракић изјавила је да нема дилему да ли су важнији скупштински мандати или опоравак Србије те никада не би пристала да учествује у унапред покраденим изборима.
Председник Покрета слободних грађана Сергеј Трифуновић изјавио је да у политику није ушао да би се „играо“ са председником Србије Александром Вучићем, већ да би га послао на „ђубриште историје“.
Рекао је да бојкот избора не представља повлачење и додао да ће опозиција „тек цепати ципеле“ како би показала народу да не треба да пристане на понижење „јер достојанство и слобода немају цену“.
Навео је да је „захвалан на понудама“ које је наводно добио од власти и додао да Вучић треба „да схвати да неће да се игра ни за цензус, ни за 500.000 евра, нити да буде Дачић на месту Дачића“.
По завршетку скупа којим је отпочела кампања за бојкот предстојећих избора, почела је протестна шетња улицама главног града. Била је то прва шетња који су организовале политичке организације за разлику од свих досадашњих. Био је то, уједно и најмасовнији скуп у последње време.

И Самарџић у бојкоту
Мало изненађења на скупу у Комбанк дворани био је говор председника Државотворног покрета Слободана Самарџића и некадашњег функционера Демократске станке Србије који је нагласио да је бојкот једини часни одговор на ситуацију у Србији.
- Овде у овом не-поретку, сналазе се само фаланге које варају и краду - рекао је Самарџић.
На скупу су још говорили новинар Срђан Шкоро, научни сарадник на Институту за физику Слободан Првановић, а испред зграде РТС-а окупљени се обратио наш драмски писац Синиша Ковачевић.
Н. К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa