Инфо

13. фебруар 2020.13. феб 2020.
Масажер злата вредан
ТЕЛЕФОНСКИМ ПОЗИВИМА ОБМАЊУЈУ ГРАЂАНЕ

Масажер злата вредан

Пензионери најлакша мета. Износ који је у уговору наведен није био 9.000 него 34.848 динара, које је Славољуб био у обавези да исплати у наредних 18 месеци путем административне забране на пензију
Свако ко још увек има фиксни телефон суочио се са промоцијама, анкетама, “поклонима” неуморних позиваоца, који на неки чудан начин знају све о власнику телефонског броја. Имају “магичне” справе за излечење свих болести за пензионере, јастуке и јоргане за нешто млађе, па чак и парфеме. Умеју и рођендан да честитају и понуде поклон, ком треба само поштарину платити, знатно већу од вредности поклона.
Ту је и позивање на вечере где вешти трговци нуде наизглед обичне предмете, али по вртоглаво високим ценама, наравно само тог дана је невероватан попуст, а уз то може и на рате. Уз увежбане маркетингшке трикове, које неко може сматрати и обманом или преваром, убеде људе да потпишу уговор, а када дођу кући и схвате да су исту ствар могли да купе за неколико пута мање пара углавном је већ касно, јер негде ситним словима пише да приликом одустајања мора да се уплати трећина цене.
Пензионери су најлакша мета. Ослабљеног здравља и отежане покретљивости брзо поверују у приче о масажерима, фотељама, душецима, који ће им за тили час решити све проблеме.
Како наводи осамдесетчетворогодишњи Славољуб Гајић из Горње Румске, прихватио је понуду “лекара” да дођу код њега и обаве превентивни преглед. (Министарство здравља заиста реализује акцију превентивних прегледа по кућама) Убрзо су се појавили мушкарац и жена у комбију београдских таблица и са логом једне приватне фирме. Питали су га коју терапију пије и ставили му “нешто на прст”. То је ваљда било довољно да му успоставе дијагнозу и одреде терапију – масажер који кошта 9.000 динара и који може платити у 12 месечних рата.
Појели су, попили, па тражили и да им спреми ракију јер “никада тако добру нису пили”. Љубазни дека био је срећан што је имао прилику неког да угости у својој викендици, што су гости отишли задовољни, а он, мислио је, пазарио нешто што ће му користити.
Славољубов син Бранислав каже да је отац сестру и њега позвао следећег дана и обавестио их да је купио масажер који и они могу користи. Када је видео справу проверио је на интернету и видео да се њена цена креће од 2.000 до 5.000 динара, те, иако је сматрао да је цена од 9.000 превисока, рекао оцу да исплати масажер по уговору.
Проблем је међутим настао када је Бранислав погледао уговор. Износ који је у њему наведен није био 9.000 него 34.848 динара, које је Славољуб био у обавези да исплати у наредних 18 месеци путем административне забране на пензију.
-Иако су мом оцу рекли да може да врати апарат ако није задовољан, у уговору пише да се приликом враћања мора платити трећина цене, што износи око 100 евра. На сајту ове фирме нисам успео да нађем цену масажера, а поред њих продају још и посуђе и мале кухињске и кућне апарате. Међутим, цене свега се могу видети тек на презентацији. После више позива и порука успео сам да их добијем телефоном и рекли су ми да ће у року од 14 дана доћи по масажер. То се није десило и административна забрана је активирана. каже Бранислав Гајић, који је поднео кривичну пријаву против Н.Н. лица запосленог у овој фирми због преваре.
Питање које мучи нашег саговорника је и то ко даје бројеве телефона пензионера по Србији оваквим фирмама и од њих прави лаке мете за врхунске манипулаторе, како би им узели добар део и онако ниских пензија.
Забрињавајуће је и што неретко зову на рођендан и нуде “поклон” што значи да им је доступно више информација од телефонског броја.
Како сазнајемо и до Министарства здравља су стигле притужбе већег броја грађана да су добијали позиве на фиксни телефон од људи који су се представљали као њихови запослени и распитивали се о њиховом здрављу. За централне медије демантовали су да фиксним телефоном позивају грађане на превентивне прегледе.
Из удружења за заштиту потрошача често апелују на грађане да не наседају на овакве обмане.

Без одговора друге стране
Позвали смо број телефона који се налази на сајту фирме, али када су чули о чему се ради упутили су нас на други број, са другим позивним, јер су они “задужени за све што има везе са презентацијама”. Тај други број било је немогуће добити.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa