Инфо

12. март 2020.12. мар 2020.
Боже, хвала ти што нисам као други
ПОСТ И ХИПОКРИЗИЈА

Боже, хвала ти што нисам као други

У току је Света Четрдесетница, најдужи и најстрожи пост у години. Православно учење налаже да Часни пост проводимо у покајању (промени), праштању и молитви, са циљем да највећи хришћански празник, Васкрс, дочекамо у радости. Постити би требало, као и све друго, из истинских убеђења. Нема места хипокризији и “ореол праведника”, што је замка у коју се лако упада. Духовна гордост је тешко излечива
Циљ је у срцу
Вечиту дилему да ли су они који посте бољи од оних који не посте, посебно међу хришћанима, а као последицу површног поимања живота у вери, разрешио је Господ Христос у јеванђелској причи О митару и фарисеју:
„Два човека уђоше у храм да се моле Богу, фарисеј и цариник... Фарисеј говораше: Боже, хвала ти што нисам као остали људи: грабљивци, неправедници, прељубници или као овај цариник. Постим два пута у недељи, дајем десетак од свега што стекнем. А цариник стајаше у дну храма, бијући се у прса говорећи: Боже, милостив буди мени грешноме! Кажем вам, цариник отиде оправдан доме своме, а не фарисеј. Јер сваки који узвисује себе понизиће се, а који себе понизује узвисиће се“ (Лука, 18, 9-14).
Овако је говорио Златоусти проповедник Васкрслог Христа, Свети Владика Николај:
„Боже, хвала ти што нисам као остали људи. Овај фарисеј није дошао у цркву као здрав и цео душом, да се похвали својим здрављем, него као тешко оболели од неправде, који у заносу болести не осећа више своју болест. Једанпут кад сам посетио једну душевну болницу, лекар ме доведе пред решетке најтежег болесника од лудила.
– Како се осећаш? упитах га ја. Он одмах одговори:
– Како се могу осећати међу овим лудацима око мене?
Ето, тако и фарисеј говори: хвалим те, Боже, што ја нисам као остали људи! Од свих заповести, које је Бог дао народу преко Мојсеја, он је изабрао само две најлакше. Но, и те две он стварно не испуњава. Он пости и даје десетак, али мрзи и презире људе и горди се пред Богом. И тако остаје као дрво бесплодно. Плод није у посту, плод је у срцу; плод није ни у једној заповести, плод је у срцу. Све заповести и сви закони служе срцу: греју срце, чисте срце, осветљују срце, залевају га, ограђују га, плеве га, сеју га, – само да би се плод у њиви срца зачео, порастао и сазрео. Све добродетељи јесу средство а не циљ, метод а не плод. Циљ је у срцу, и плод је у срцу.“
Милости хоћу, а не жртве
- Пост је превасходно духовни подвиг. Посно јело је средство, а не циљ. Има хришћана који не једу месо, али „једу џигерице“ својих ближњих. Суштина поста је смирење, трпљење, праштање, добра дела, нежност и брига за своје најближе. Ако је то тешко и недостижно, онда пробајмо срдачан поздрав, благ осмех, мио поглед, топлу реч, раширене руке и срце према нашим ближњим. То је вредније од хиљаду постова. Бог од нас тражи срце: „Сине дај ми срце своје.“... и додаје: „Милости хоћу а не жртве!“, каже протођакон др Љубомир Ранковић.
Православље нас учи да је уздржање од мрсне и јаке хране лек за утишавање телесних страсти, борба са собом и победа духа над телом.
- Пост је силазак у себе, трагање и сусрет са собом у себи. Ко сретне себе у себи, више је него да је срео анђела, кажу свети оци Цркве, додаје Ранковић.


Свети Епифаније Кипарски позвао је на ручак Светог Илариона и припремио печено пиле. Епифаније је одбио: „Опрости брате, од кад се замонаших не једох ништа заклано“. Епифаније рече: „А ја, од кад се замонаших, никад не легох у постељу, док све не опростих противницима својим“. Задивљен Иларион узврати: „Твоја врлина, свети човече, већа је од моје!“


БОГ БИРА ЧОВЕКА ЗА СВОЈ ДОМ
Човек неки изађе у шуму, да избере једно дрво за јапију. И виде два дрвета једно поред другог. Једно беше глатко и витко, али са трулом срчиком унутра; друго беше споља рапаво и неизгледно, али са здравом срчиком унутра. Уздахну човек и рече самоме себи: шта ми помаже ово глатко и високо дрво, кад је труло и за јапију неупотребљиво? Оно друго, ако је и рапаво и неизгледно, бар је изнутра здраво, те са мало већим мојим трудом око њега моћи ће добро послужити за јапију у моме дому. И без дугог размишљања изабра то дрво.
Тако ће и Бог изабрати за Свој дом између два човека не онога, који споља изгледа праведан, него онога, чије је срце испуњено здравом правдом Божјом.
М.Ф.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa