Инфо

4. јун 2020.4. јун 2020.
Бољи од Београда
ДАНИЕЛА ЛОВРИН ГАВРИЛОВИЋ, ДИРКЕТОРКА ЈКП “ВОДОВОД - ШАБАЦ”

Бољи од Београда

Шабац је један од три града који има постројење за пречишћавање отпадних вода. Скоро 50% домаћинстава у Београду није прикључено на канализациону мрежу, док у Шапцу у Шапцу 64% домаћинстава има решено питање одвођења отпадних вода. Јевремовац први у Србији добија вакумску канализацију
Представници Српске напредне странке, нарочито они који протеклих дана обилазе Градски одбора ове партије у Шапцу, као један од аргумената у кампањи говоре о томе што је без канализације на територији нашег града више од 40 села.
Оно што свакако не говоре, као веродостојан податак је чињеница даје већи део Београда без канализације, укључујући и репрезентативне делове града.
О томе како се и колико развила канализациона мрежа у нашем граду разговарамо са Даниелом Ловрин Гавриловић, директорком Јавно-комуналног предузећа “Воводод - Шабац”.

Колико је тачна критика министара и функционера из Београда који данима обилазе наш град да више од 40 села на територији града Шапца нема канализацију?
- Питање одвођења и пречишчавања комуналних отпадних вода је веома актуелно, не само код нас, него и у много развијенијим земљама Европе. Примера ради, у земљама Источне Европе са којима има смисла поредити се, проценат прикључења на канализациону мрежу је 84 %. Када говоримо о главном граду, нажалост, велики број насеља, чак и она најелитнија као што су Сењак и Дедиње, нема решено питање одвођења отпадних вода. Скоро 50% домаћинстава у Београду није прикључено на канализациону мрежу. Слична ситуација је и са другим местима у Србији. Постројења за пречишћавање отпадих вода постоје у свега 3 града и готове све отпадне воде завршавају у рекама. У Шапцу, који је последњих година постао шампион развоја у сваком смислу, ситуација је значајно другачија. Пре свега, Шабац је један од три града који има постројење за пречишћавање отпадних вода. Од 39.000 домаћинстава, на канализациону мрежу је прикључено око 25.000 домаћинстава. Могућност да се прикључи на канализацију у овом моменту има још око 1000 домаћинстава. Када ове податке узмемо у обзир, долазимо до закључка да у Шапцу 64% домаћинстава има, решено питање одвођења отпадних вода. Дакле, значајно више не само од осталих градова у Србији, већ и у односу на Београд.

Колико је канализације урађено за време Вашег мандата?
- У претходном периоду за непуне две године, урадили смо око 9 км канализације и неколико изузетно значајних инфраструктурних објеката. Више од 1,5 милиона евра смо уложили у канализационе црпне станице и мрежу. Изградили смо и бустер станицу на Мишару која је услов за ширење водоводне мреже ка Оридском басену. Реконструисали смо водоторањ. Посебно бих истакла ревитализацију бунара на изворишту Мали Забран. Циљ нам је да и ово извориште ради пуним капацитетом. Да може у случају потребе и евентуалних проблема, „искакања“ изворишта у Табановићу, да снабдева цео град водом. Шабац је град који има три изворишта воде са изузетно квалитетном водом за пиће и то је право богатство. Морамо то чувати. Изузетно је важно шта остављамо нашој деци!

Какви су планови у наредном периоду?
- Наш циљ је да у наредном периоду комплетан град и приградска насеља прикључимо на канализациону мрежу. То подразумева изградњу око 100 км канализације и могућност прикључења за 5.000 домаћинстава. За ову инвестицију нам је потребно 13 милиона евра. Увелико радимо на реализацији овог циља. У току су радови у Поцерском Причиновићу и Мајуру. Завршетком ових радова 400 домаћинстава ће моћи да се прикључи на канализацију. Ускоро планирамо да почнемо изградњу 13 км канализације на Јевремовцу. Ради се о вакуумској канализацији, савременој технологији која до сада у овом обиму код нас није примењивана.

Управо Шабац први у Србији ради вакумску канализацију.
- Да. Као што сам већ поменула, први такав пројекат радићемо на Јевремовцу, ове године. Показало се да је овакво савремено техничко-технолошко решење на Јевремовцу заправо једино и могуће. У току је и припрема планске и техничке документације за Штитар где је такође у плану да се следеће године ради вакуумска канализације. На неким местима, с обзиром на конфигурацију терена, ово је једино могуће решење, а негде је економски повољније.

У Штитару први систем
- Одвођење отпадних вода у селима морамо решавати на другачији начин. План је да се граде одвојени системи, са посебним пречистачима, наравно тамо где је то технички изводљиво и где је економски оправдано, с обзиром на број људи који у тим селима живи. Први такав систем биће у Штитару, а тренутно радимо нацрте пројеката и за Мачвански Причиновић и Табановић, Прњавор, Липолист, Дреновац, Змињак и Скрађане.Наравно за ове пројекте потребна су огромна средства. Процена је да је потребно преко 70 милиона евра за комплетно решавање питања одвођења и пречишћавања отпадних вода на територији нашег Града - каже Ловрин Гавриловић.

Н. К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa