Инфо

11. јун 2020.11. јун 2020.
Вансериjска каријера скромне особе
У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ ПРЕДСТАВЉЕНА
МОНОГРАФИЈА О МИЛЕНИ ДРАВИЋ

Вансериjска каријера скромне особе

Ауторка је истакла да је Милена, упркос својој вансеријској каријери, била јако скромна и добра особа. Као валидан доказ њене скромности навела је Миленину реакцију када је чула да ће се о њој писати књига
Монографија „,,Милена Дравић или кључ снова’’ телевизијске ауторке, документаристкиње и писца Анете Панић, представљена је у великој Сали Културног центра.
Током прошле године ова монографија је промовисана у више од 30 градова Србије, Републике Српске, Загреба као и пред нашом дијаспором у Бечу. Први филм Милене Дравић снимњен је 1959. године ,,Врата остају отворена’’ на чијем снимању је Милена постала пунолетна. До краја живота снимила је око 170 играних филмова, одиграла 12 позоришних представа и мноштво тв драма и емисија.
Ауторка је истакла да је Милена, упркос својој вансеријској каријери, била јако скромна и добра особа. Као валидан доказ њене скромности навела је Миленину реакцију када је чула да ће се о њој писати књига.
- Она је толико била узбуђена и одушевљена, онако крајње искрено, као неко дете. Рекла је ‘’ Јао хвала Вам, зар књига о мени?’’. Онда сам имала задовољство да будем гост у њеном дому, где сам јој однела синопсис књиге. Реченица коју је она тада изговорила ме људски потресла. Рекла ми је да је тужна, јер до тада нико није написао ниједну књигу о њој. Мене је то толико потресло. Као људско биће сам се осећала непријатно. Онда сам касније схватила, да је она глумила у Паризу или Риму о њој би било 10 књига не једна - рекла Панић.
Између препричавања анегдота из Милениног испуњеног живота, пуштани су инсерти из њених филмова. Било је и оних из ратних филмова у којима је Милена глумила. Анита истиче њену улогу у филму ,, Битка на Неретви’’.
- Велики ратни спектакл Вељка Булајића, то је у оно време вредело 5 милиона долара, где су ангажовани велики глумци из Холивуда и Милена почетница. За ту Миленину улогу заслужан је Бата Живојиновић, који је већ био филмска звезда. Препоручио је Булајићу. Рекао је да има једна мала плава у Београду и да кажу да је талентована. Булајић му је рекао да ће је узети ако он гарантује да је тако. После је причао да се није разочарао, да је била на висини задатка - испричала нам је Анита Панић.

Живот са Драганом
Ауторка Анета Панић је такође причала о Миленином приватном животу, о њеном браку са чувеним српским глумцем Драганом Николићем. Истакла је да нису много марили за новац и да су били хуманисти. Нису имали своју децу, али су зато многу сирочад одшколовали. Монографија о Милени Дравић је свакако вредно штиво, јер представља једну епоху вредну чувања од заборава забележену на својим страницама.
К. С.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa