Инфо

18. јун 2020.18. јун 2020.
РАВЊЕ У МАЧВИ ДОБИЛО ЦРКВУ

За два века постојања

Православни храм посвећен светој царици Јелени и цару Константину освештао његово преосвештенство владика Шабачки Лаврентије са свештеницима Мачванског архијерејског намесништва
Даровање у српском народу је вековима знак добре воље да се нешто учини у животу за бољу будућност млађим генерацијама. Мени је та жеља испуњена, рекао је између осталог, прошлог четвртка професор Тома Павловић из Равња, који је био и председник Грађевинског одбора, а СПЦ је уступио имање ( 30 ари у центру села, поред школе ) на коме је изграђена црква. Импозантну грађевину је освештао владика Шабачки Лаврентије са свештеницима Мачванског архијерејског намесништва. Нова богомоља у овом селу посвећена је светој царици Јелени и цару Константину.
Овом приликом за изузетне заслуге у градњи храма, одликован је Орденом Светог Николаја, министар пољопривреде Бранислав Недимовић. Уз њега велику донацију је дао Град Сремска Митровица и други бројни донатори.
Комплетан утисак допуњује мурал на зидовима који опасују порту цркве, а на њему су 11 владара из српске династије Немањића. Ту, на другом зиду је и слика боја на Равњу из Првог српског устанка.
- Ово је велики дан за наше село. Добили смо богомољу после два века постојања. У име свих мештана Равња, у свакој прилици за јавност истичем да ни наша генерација не би успела да подигне овај велелепни храм да није било немерљиве подршке Бранислава Недимовића, прво као градоначелника Сремске Митровице, а затим и као министра пољопривреде Србије, закључио је магистар економских наука Радмило Будечевић, председник месне заједнице Равње са око 400 домова, 1.200 житеља и атаром од 2.600 хектара плодне мачванске равнице, на самом ушћу Дрине у Саву.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa