Инфо

25. јун 2020.25. јун 2020.
ИЗБОРНИ РЕЗУЛТАТ ЈЕ ОЦЕНА РАДА ЈЕДНЕ ПОЛИТИКЕ
РАЗГОВОР СА ВЕРОЉУБОМ МАТИЋЕМ, НАРОДНИМ ПОСЛАНИКОМ
СРПСКЕ НАПРЕДНЕ СТРАНКЕ У РЕПУБЛИЧКОМ ПАРЛАМЕНТУ
И ПРЕДСЕДНИКОМ СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ КОЦЕЉЕВА

ИЗБОРНИ РЕЗУЛТАТ ЈЕ ОЦЕНА РАДА ЈЕДНЕ ПОЛИТИКЕ

Ово је наставак тог златног доба. То су грађани својим гласом на изборима потврдили и омогућили руководству општине да може уздигнутог чела да преговара и разговара, првенствено са Владом и председником државе, да се не стиди да тражи одређену подршку и помоћ за развој општине у целини. Ми ћемо то користити и тражити, јер смо то и заслужили. Развојем општине не развија се само општина Коцељева, него и Србија и део ове земље
Ваша странка је, у односу на изборе од пре четири године, остварила још бољи резултат како на републичком нивоу тако и на локалу. Да ли сте задовољни и шта говоре такви резултати?
-Што се тиче избора на републичком нивоу ми смо у општини подигли проценат освојених гласова за четири одсто у односу на изборе из 2016-е године, када је излазност грађана била 70,7 процената, а ове године на излазност од 74,4 повећали смо проценат гласова за СНС за четири процента. То је озбиљан проценат и озбиљан број гласова. Када је реч о локалним изборима такође је повећан број освојених гласова за четири одсто. На основу ових резултата можемо доћи до закључка да се види да смо радили на свим нивоима, да држава напредује, да напредује и ова општина. Види се наш рад на нивоу општине. Види се и рад републичке Владе, председника државе и све је то резултирало повећањем процента. Јако је битно рећи да, тај проценат који смо повећали од четири посто, јесте велики помак. На проценту од 80 посто из 2016-е године, када успете да на општинском нивоу повећате на 84 посто, то је озбиљан резултат. Није проблем поправити резултат када имате 20 посто, па освојите још 5-10, али овде је проблем успети да на тако високом проценту освојених гласова добити још четири. Тако да сам ја задовољан што се тиче изборних резултата. Мислим да имамо једну од највећих излазности на нивоу Србије која је 74,4 посто. Ја сам захвалан, првенствено нашим грађанима, који су препознали важност избора, који су гласали за обе листе на нивоу општине и на тај начин обезбедили развојну перспективу у наредне четири године и повећање стандарда. Ми, који смо у руководству, у обавези смо да заједно са Владом, надлежним министарствима, јавним предузећима, инвеститорима, Кабинетом председника државе и председником државе урадимо све што можемо, јер је овај народ то заслужио. Једина оцена рада једне политике је изборни резултат. Ми смо га имали и сада смо га и поправили.
Ви сте у претходном сазиву локалног парламента били председник СО-е Коцељева. Сада ваша листа има 28 одборника, једног више у односу на протекле четири године. Поред представника СНС у скупштини ће бити још три одборника социјалиста. Да ли очекујете сарадњу на локалном нивоу?
-Прво, да јасно кажемо што се тиче одборничке листе на нивоу општине Коцељева. На прошлим изборима смо имали 27 мандата од 31 одборника. Сада имамо 28, а три има СПС. Обавеза је и једних и других да радимо, доприносимо и сарађујемо. Да ли ћемо имати можда одређени вид заједништва, остаје да видимо, да се договоримо. Али, имали или немали, у обавези смо и једни и други да радимо. Наравно да смо ми у већој обавези зато што ћемо сигурно бити у власти и што имамо толики проценат гласова, наша је обавеза много већа него обавеза СПС. Међутим, и они са три своја одборника имају обавезу према својим гласачима да дају један пун допринос развоју ове општине. Ми можемо да се критикујемо у одређеним стварима, али у ономе што вуче напред ову општину у обавези смо да радимо и једни и други.
Kада говоримо о репубичким изборима, да ли је за вас изненађење то што многе странке, које деценијама обитавају на политичкој сцени Србије, нису успеле да пређу цензус и остану парламентарне?
-Моја оцена је да је ово одраз рада партија и народ је на изборима оценио које су партије које треба да уђу у парламент. Српска напредна странка је освојила, према још увек незваничним резултатима, од 61-62 посто што је за једну парламентарну партију веома велики проценат. То је апсолутна заслуга председника државе и Владе, као и парламента, зато што је Србија кренула озбиљно напред. Народ је то препознао и својим гласовима подржао. Што се тиче самог парламента он је у обавези да допринесе укупном развоју и демократизацији Србије. Мислим да ћемо ми то урадити и да смо у још већој обавези зато што практично, сем СНС, СПС-Јединствене Србије и Шапићеве странке , као и мањинских странака, нико није ушао у парламент. Оно што је по мени најбитније је да се ради у парламенту и да се доприноси развоју земље. Они који нису сада ушли у парламент имају начина да се на политичком пољу докажу, па уколико понуде нешто добро, грађани ће то препознати и можда ће на следећим изборима боље проћи. Међутим, овај резултат је доказ рада, односно нерада појединих политичких странака и то је народ препознао и наградио рад оних који раде, односно казнио оне који не раде.
Како видите Србију у наредном периоду? Којим путем ће ићи?
-Наравно да ће то и даље бити Европска унија, затим статус Косова и добри односи са свим земљама у окружењу, добри односи са Русијом, Кином и другим великим земљама поред САД и ЕУ. То је нека глобална политика која се мора задржати и у наредном периоду. Што се тиче домаћег плана, све оно што се ради у Србији а повећава се животни стандард, треба радити. Значи, економски моменат је у првом плану. Да се доводе инвеститори, и домаћи и страни, да се подижу фабрике, отварају радна места, повећава просек плата, да имамо развојни моменат и повећање запошљавања. То и јесте најбитније за грађане. Уколико се то буде добро развијало имаћемо и добро пуњење буџета, и републичког и општинског, па ће се из тих извора финансирати инфраструктурни пројекти. А све то подиже стандард грађана. Верујем да ћемо ми то у наредне четири године урадити. У свему томе општина Коцељева ће пратити свој интерес како би својим грађанима пружила један максимум у подизању стандарда.
Да ли то значи да ће у наредне четири године бити реализовани и одређени пројекти од стратешке важности, попут прикључења ове локалне самоуправе на водо систем Стубо- Ровни или капиталне инвестиције као што је изградња модерног вртића који би задовољио потребе родитеља и деце?
-Биће урађено доста крупних, инфраструктурних објеката. Поменули сте неке од њих. Што се тиче водо система Стубо-Ровни и генералне стабилизације водоснабдевања општине Коцељева, довођењем воде из ове акумулације, то је државни пројекат и биће реализован у наредних три до пет година. Са тиме ћемо апсолутно решити снабдевање грађана и привреде али и омогућити проширење мреже за делове општине који у овом тренутку нису покривени. То је огромна ствар. Наравно да ћемо правити и вртић и добро је што су родитељи заинтересовани за услуге вртића. Ми за сада немамо довољне капацитете да примимо сву децу али надам се да ће за следећу уписну годину бити завршен нови вртић који ће имати довољно капацитета да прими сву децу са територије општине Коцељева која желе да иду у обданиште. Сигурно ћемо урадити и нову зелене пијацу која ће практично бити тржница-пијаца, модерна и функционална. Значајан је и привредни објекат који ће се правити, а то је електрана за производњу електричне енергије у Свилеуви, где ће се кроз био гас производити струја. То ће запослити одређен број људи. Реч је о озбиљној инвестицији и страном капиталу. Пиротехника ће почети коначно да функционише у пуном капацитету и мислим да ћемо једну до две нове инвестиције, поред ових што имамо, донети у ову општину. Има ту пројеката, почев од пречистача, канализације, решавање одлагања смећа, који су крупни и тешки еколошки пројекти и који су захтевни. Наравно да ћемо се бавити и њима у циљу да их решимо.
Једном приликом сте изјавили да је ово “златно доба” у развоју ове општине. Значи ли то да ће и у наредном периоду то бити тако?
-Ово је наставак тог златног доба. То су грађани својим гласом на изборима потврдили и омогућили руководству општине да може уздигнутог чела да преговара и разговара, првенствено са Владом и председником државе, да се не стиди да тражи одређену подршку и помоћ за развој општине у целини. Ми ћемо то користити и тражити, јер смо то и заслужили. Развојем општине не развија се само општина Коцељева, него и Србија и део ове земље.
Весна Бошковић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa