Инфо

30. јул 2020.30. јул 2020.
Да се Јањин глас чује
Шапчанка у конкуренцији за младог европског амбасадора

Да се Јањин глас чује

ЕУ и овог лета, кроз програм млади амбасадори жели да подржи креативне, динамичне, појединце узраста од 18 до 29 година. Јања кандидаткиња из Шапца. Гласање до 20. августа. Биће одабрано 60 амбасадора Западног Балкана. Млади могу много, уколико им се пружи прилика
Млади су есенцијални елемент сваког развијеног, модерног, здравомислећег, прогресивног друштва, те је њихова промоција најбоље улагање у будућност, не само локалне заједнице, државе, региона, него и глобално. Инспирисана идејом да њихов глас треба да се чује, више вреднује, Европска унија и овог лета, кроз програм млади амбасадори жели да подржи креативне, динамичне, појединце узраста од 18 до 29 година и омогући им да свој потенцијал искажу као презентери вредности старог континента. У надметању за титулу младог европског амбасадора/амбасадорке Шабац има своју представницу, осамнаестогодишњу Јању Јанковић.
-Истраживала сам активности, рад младих амбасадора и увидела шта значи бити део мреже. Након анализе схватила сам да је то нешто што желим, да одговара мом карактеру, и да ће ми помоћи у одабиру будућег занимања, али и другим сегментима друштвеног живота - каже Јања. Појашњава да је доза несигурности у првој фази конкурса била присутна, но подршка најближих је све одагнала и донела додатно самопоуздање и веру.
-Мислила сам да нећу проћи ни први круг, да нисам довољно информисана, али се испоставило да није тако. Реакције породице, пријатеља, суграђaна и града су биле пријатно изненађење, али и снажан ветар у леђа. Без обзира на исход, досадашњи пут је дивно искуство вредно сваког труда.
Група од 60 одабраних биће део глобалне мреже, а уз промоцију вредности и постулата ЕУ, неопходно је да као млади европски амбасадори (YЕА) буду отворени за размену идеја, развој личних талената и постигнућа. Током учешћа у програму имаће прилику да се повежу са вршњацима из читавог региона Западног Балкана, као и Европске уније, кроз различите семинаре и студијска путовања, што је посебан изазов и подстицај за Јању.
-Ово видим као идеалну прилику да проширим своје знање, стекнем нова искуства, вештине, што ми је уједно и највећа мотивација. Сматрам да никада не можемо знати превише. Идеја окупља младе људе који желе да промовишу вредности Европске уније, заједништва у различитости.
Од будућих лидера се очекује да буду активни, посвећени део широког спектра друштвених акција и да буду позитиван пример за друге, пре свега млађе генерације у матичној бази, а потом и даље.
-У локалној заједници тренутно не бих ништа мењала, јер се ради на томе да се млади више укључе. Оно што бих волела је да будем подршка у реализацији одређених пројеката и „пустим“ свој глас. Ипак млади другачије размишљају од одраслих. Сматрам да нам не недостаје талента, ентузијазма и да можемо доста тога да урадимо када добијемо прилику - наводи Наша саговорница додаје да је волонтеризам једна од њених ваннаставних активности, а оснаживање капацитета вршњака кључна.
-Идеје, поглед на свет, и потенцијал који као млади људи поседујемо је велики. Иако различитих интересовања, навика, то је нешто што је заједничко за све. Као чланица Савета за младе имам прилику да сазнам шта вршњаци мисле, и то је драгоцено. Због тога треба да константно уче, верују у себе и на плаше се да искажу своје мишљење!

Подршка за младу Шапчанку
https://www.webalkans.eu/voting/janja-jankovic
Гласање за младог европског амбасадора траје до 20. августа, а кликом на линк можете подржати Јању Јанковић и допринети да буде део мреже будућих лидера ЕУ. Потребно је да буде у топ пет најбољих у Србији, да би се њен глас далеко и снажно чуо. У свом видео представљању себе је описала као „младу активисткињу која се страствено бави: музиком, глумом, писањем, блоговањем фотографијом и спортом.“
-Моја животна филозофија је једноставна: Имате само један живот - Учините га вредним памћења! Учите што више можете, читајте књиге, чувајте природу, водите здрав живот, бавите се спортом, верујте у снагу човечанства и волите живот - поручује Јања.

М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa