Инфо

27. август 2020.27. авг 2020.
Ово је почетак борбе
ЕДУКАЦИЈА О ПРЕВЕНЦИЈИ КАРЦИНОМА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ

Ово је почетак борбе

Ове године, 4. марта, град Шабац је постао први град у Србији који је омогућио финансирање Програма примарне превенције ХПВ.
- То је тренутак за који су многи мислили да је круна, а заправо је почетак борбе против рака грлића материце
У петак је у Градској кући одржан стручни састанак о превенцији карцинома грлића материце коју изазива Хумани папилома вирус. Здравственим радницима обратиле су се проф. Александра Кнежевић из Институа за микробиологију Медицинског факултета у Београду и Марија Ратковић, помоћница градоначелника за младе.
- Сматрамо да су од изузетне важности правоверне информације на ову тему. Ово је само почетак континуиране едукације коју планирамо, рекла је професорка Кнежевић.
Много се прича о вакцинацији против ХПВ, која је, за разлику од других европских земаља где је обавезна, код нас само препоручена.
- Инсистираћемо на томе да је за нашу земљу важан Национални програм за превенцију карцинома грлића материце, који је припремљен, али још увек није реализован, додаје професорка.
Ове године, 4. марта, град Шабац је постао први град у Србији који је омогућио финансирање Програма примарне превенције ХПВ.
- То је тренутак за који су многи мислили да је круна, а заправо је почетак борбе против рака грлића материце. Не смемо дозволити да се деси оно што се догодило на пилот пројекту 2016. године. Желимо да овом проблему приђемо са свих страна.
Програм имунизације тренутно у изради.
- Чекамо податке Завода за јавно здравље да бисмо купили вакцину и кренули у имунизацију. У зависности од процене потребних доза, одредиће се цена вакцине, додаје Ратковић.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa