Инфо

17. септембар 2020.17. сеп 2020.
Ко преживи, причаће
ЦЕНЕ НЕКРЕТНИНА У ПОРАСТУ

Ко преживи, причаће

Потражња је већа од понуде, а цене су нестабилне. Од 900 до 1.100 еура крећу се цене стамбеног простора у староградњи. Станови у новоградњи, где квадрат иде до 1.300 евра, већ су распродати. У протеклој и овој години, цене су порасле између 10 и 20%, што је невероватно. У време карантина, у марту је било затишје, али је већ од априла почела да се повећава тражња. Реализација је била прилично добра по завршетку првог таласа короне, тако да су цене сада изузетно високе и тешко је предвидети да ли ће се смањивати. Питање је да ли то привреда може да изнесе
Како је „ковид криза“ утицала на тржиште некретнина у Србији? До каквог решења су дошле банке и власници капитала у региону и Европи? Да ли је то један од узрока раста цена у овом сектору? Разговарали смо са проф. др Слободаном Марковићем, власником агенције „Либеро“, Драгославом Солаковић, власницом агенције „Corona“, Љубишом Марковићем, агентом продаје и Зорицом Ђокић, власницом агенције „Колумбо“. Нисмо могли да разговарамо са свима. Наш утисак је да је агенција за посредовање у промету некретитнина много за град попут Шапца. Шапчани би чивијашки рекли: „Много је кад туку“.

Агенти са којима смо разговарали слажу се да су цене у порасту пре свега због чињенице да је потражња већа од понуде. Дакле, потенцијалних купаца има више него расположивих некретнина.



- Нема тржишта, а цене су нестабилне. Од 900 до 1.100 еура крећу се цене стамбеног простора у староградњи. Према статистичким подацима РГЗ-а, пољопривредно земљиште је у првих шест месеци ове године прометовано од 100 до 10.000 еура, што је огроман распон, каже Љубиша Марковић из „Corone“.

Шта се највише тражи? Мање стамбене јединице у првој зони, до 30.000 еура, без обзира да ли су у питању куће или станови. Међутим, како рекосмо, мало их је у понуди.
- Године 2008. била је велика криза, која се стабилизовала 2012, а последњих година, од 2015/16 цене расту. Прошле године, заправо, већ од октобра 2018. кренуо је нагли пораст цена. Поређења ради, реновирани стан од 55 квадрата на петом спрату продат је почетком те године за добру цену од 37.500, а већ у октобру исте године вредео је 50.000, каже Драгослава Селаковић.

Ако је 2018. неко планирао да купи стан за 25.000 евра, а није, у 2019. за исти је морао да издвоји бар још 10.000. Квадрат некетнине у староградњи износио је 600 евра. Шта се догодио? „Јазаки“ и остали привредни субјекти који су умножили Шапчане.

Новоградња
Ако нема градње, нема ни тржишта. У Шапцу су сви станови у изградњи распродати, што је такође довело до раста цена. Квадрат у новоградњи је 1.300 евра.
- За ову годину добијена је дозвола за градњу 400 станова. Уколико буде већа понуда, цене ће падати, каже Љубиша.
У Западној Србији само у Београду грађевинско земљиште у укупном обиму прометује 20%. У Војводини је највећи проценат - 35% грађ. земљишта. Шта се планира за наредну годину, колико нових капацита, не може се поуздано прецизирати. У Шапцу би, по свему судећи, солитер од 12 спратова за мање јединице био недовољан. Опет се враћамо на почетак. Тражње има, нема понуде.

Приградска насеља и села
Због пораста цене квадрата станова, повећан је и квадрат кућа у граду. У Шапцу се највише траже гарсоњере и једнособни станови. Такође, траже се и стамбене једицине у другој и трећој зони, углавном на кредит. Купују их млади људи. Централне зоне су изграђене, град се шири. Нема страних инвеститиција, треба нам нови „Јазаки“.
„Ковид криза“ утицала је на светску приреду, а самим тим и на тржиште некретнина. Да ли је већа потражња за кућама изван града, тачније у четвртој зони, селима у околини Шапца?
- Траже се викендице од 5 до 10.000 до 10 километара изван града. Иначе, Шабац није захваћен том грозницом. То је само пуста прича. кажу из „Corone“.

ПОТРАЖЊА
Када су станови у питању, траже се мање стамбене јединице у центру, али постоје потражње за кућама у граду и приградским насељима. У граду више није могуће купити солидну кућу са плацем испод 40.000 евра. С обзиром да се Шабац развија и шири, много је купаца који траже некретнине у Поцерском Причиновићу, Мајуру, Јеленчи, Јевремовцу, Летњиковцу...


Стамбени кредити
Поједине банке почеле су да нуде стамбене кредите са нижим учешћем, пошто је у јуну ступио на снагу нови пропис Народне банке Србије који дозвољава минимално учешће од 10 одсто, за разлику од досадашњих 20 процената.
- Цене некретнина високе су изван Србије, што се рефлектује на наше тржиште. Јако је тешко купити велику некретнину у већем граду. Мислим да те некретнине неће бити доступне свима, али код нас су тренутно повољни стамбени кредити, што утиче на куповну моћ грађана. Годишња камата износи од 2,5 до 3%, што је најнижа камата од кад постоје стамбени кредити.

Но, с обзиром на сву неизесност у вези са послом, да ли је паметно узимати стамбени крдит? Како ко, рећи ћете. У праву сте.
- Ако дође трећи циклус короне, ми ћемо нормално продавати и радити. Морамо се навићи на измењене околности за које мислим да ће потрајати. Причамо о расту цена са једне стране, а са друге мислим да ће доста људи остати без посла, гасиће се фирме, смањивати зараде. Кредити јесу повољни, али питање је да ли ће људи моћи да их отплаћују. Опет, много је боље узети стамбени него готовински кредит, кажу из „Колумба“.

Треба се усудити. Кажу да срећа прати храбре. Без обзира на неизвесност, неки се одлучују на стамбени кредит за који имају шансу док су у сталном радном односу.
- Банци је битно да се кредит редовно отплаћује. Ви можете ту некретнину издавати и тако отплаћивати месчени износ. Узимање стамбеног кредита боље је на дужи него на краћи временски период, каже Зорица.
Чињеница је да се неки плаше овог корака због оних који су имали проблем са отпалтом кредита у „швајцарцима“, јер су непромишљено ушли у маркетиншки трик банака. Они који су преживели, сада враћају кредит у еврима уместо у швајцарским францима, али је извесно да су многи пропали.

Шта се догађа уколико неко не може да исплаћује кредит? Да ли је могуће продати некретнину која је под хипотеком?
- Код нас је могуће. Можете да купите некретнину на кредит на ваше име, а да имате забележбу хипотеке на тој некретнини. У сваком моменту можете да је продате, вратите банци новац и разлику задржите. Ми појашњавамо нашим купцима да није проблем купити некретнину која је под хипотеком. Направи се предуговор, део кредита се исплати банци, разлика продавцу, а забележба се брише у року од пар дана, појашњава Зорица.

Такође, могуће је у истој банци добити други кредит, без обзира што је некретнина под хипотеком. Уколико тај кредит не може да се исплати, онда банка продаје. То је ратттаататататаа - добош.
- Мислим да банке толеришу пар месеци кашњења у отплати кредита, али ако се одужи, настаје проблем. У сваком случају, боље је продати некретнину пре него што то банка уради.

ИГРЕ ТРЖИШТА
Велика је потражња за мањим стамбеним јединицама, којих је недовољно на тржишту. У староградњи је квадрат недавно продате гарсоњере био 1.100 еура. Када је у питању староградња у Шапцу, најскупље продат стан био је у Господар Јевремовој улици са 1.500 еура по квадрату. Квадрат пословног простора продат је за 4.000 еура у Карађорђевој, што је утицало на пораст цена некретнина у Шапцу. Тако се тржиште игра.


Ситуација је непредвидива
Куда води наша прича о тржишту некретнина? Да ли је нешто извесно? Са некретнинама је увек неизвесно, а посебно од када је на сцену ступила корона.

Иако смо инсистирали на прогнози у вези са кретањем цена некретнина у будућности, наши саговорници су остали уздржани. Истини за вољу, нико не зна шта нас чека.
- Нестабилна је ситација како на глобалном, тако и на регионалном и националном плану. Не бих се бавио прогнозама. Могу само да се позовем на Форбсову листу према којој је 2019. била година у којој је највише инвестирано у некретнине. Само у Италији инвестирано је 12,3 милијарде еура, што је импозантна цифра. Говорим о листи из септембра, а на основу анализе прошле и прве половине ове „пандемске године“ закључно са јулом. Идентично је код нас, каже проф. др Слободан Марковић, који је први у Шапцу почео да се бави посредовањем у промету накретнина.

Према његовим речима, најсигурнија штедња је улагања у некретнине. Банке су изашле у сусрет купцима. И једнима и другима најсигурније је да инвестирају у некретнине.
- Цене злата су скочиле, али ви немате где да га купите, златарске радње га не продају. Банке и имаоци капитала нашли су најсигурнији начпин да продају свој новац у сектору некретнина. Ове године, у Италији је шпиц улагања био између марта и јула. Банке су изашле у сусрет купцима који хоће да штеде. Људи који имају солидине зараде, уместо да штеде у еурима, или да купују злато, могу да подигну кредит и да га отплаћују на месечном нивоу. То је утицало да цене некретнина на европским тржиштима, у протеклој и овој години, порасту између 10 и 20%, што је невероватно. У време карантина, у марту је било затишје, али је већ од априла почела да се повећава тражња. Реализација је била прилично добра по завршетку прве фазе тако да су цене сада изузетно високе и тешко је предвидети да ли ће се смањивати. Поставља се питање да ли то привреда може да изнесе, појашњавају из „Либера“.

Они који имају сигурне послове у страним компанијама кредитно су способни и на овај начин могу да уштеде. Како да штеде они који живе од данас до сутра са српским платама?



- Најсигурнија штедња је улагање у некретнине, у зависности од средстава, од земље до стамбених објеката. Према Форбсовој листи, највише се инвестира у мање објекте што значи да би код нас требало куповати земљу, мање куће, викеднице, гараже... То је боље од куповине дуката, тврди Марковић.
С обзиром да „кола“ много информација на интернету у вези са овом темом, а неке су дијаметрално супротне, надамо се да смо нешто разјаснили. Не све. Шта ће се догађати, не само на тржишту некретнина, него на планетарном нивоу, нико поуздано не може рећи. И опет, чивијашки: „Ко преживи, причаће“.
М.Филиповић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa