Инфо

3. децембар 2020.3. дец 2020.
МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

За квалитетнији живот

Међународни дан особа са инвалидитетом обележава се 3. децембра последњих 28 година. Удружење параплегичара Мачванског округа, због епидемиолошке истуације, ове године тај дан неће обележити на начин као што су то чинили раније. Одређене активности су ипак, успели да реализују, као и неке важне пројекте.
-Већини људи, како у Србији тако и у свету, ова година је упропастила планове. Удружење параплегичара Мачванског округа добар део планираних активности није успео да спроведе, али ипак можемо да кажемо да смо радили добро и успешно. Реализовали смо одређене велике пројекте који нису укључивали велики број људи, а значајно су допринели да живот особа са инвалидитетом у Шапцу буде квалитетнији. То су мали кораци који ће допринети да створимо друштво једнаких, друштво у коме ће се сви осећати као грађани првог реда, навео је Славиша Савић, секретар Удружења параплегичара Мачванског округа.
Удружење ове године навршава две деценије постојања. Једна су од активнијих организација у Шапцу.
-На нашу велику жалост, наше основне активности које су везане за социјализацију, дружења, излете и контакте људи, сада смо морали да смањимо на минимум. Смањили смо и наше спортске активности. Ипак, наша мала екипа од пет чланова учествовала је на Републичким спортским играма и постигла значајне резултате. Жао нам је што се наша традиционална такмичења нису одржала, каже Славиша Савић.
Ове године су са Фондом за развој Уједињених нација реализовали два пројекта. Први се односио на обезбеђење персоналне асистенције за шест особа са инвалидитетом, а ову услугу је Град шабац уврстио међу услуге социјалне заштите које финансира. Други пројекат био је Брза ковид интервенција и подразумевао је пружање основне подршке у превазилажењу проблема везаних за Ковид 19.
-Том приликом Удружење је реализовало пројекат у оквиру ког је обезбедило 500 епидемиолошких пакета за 500 домаћинстава у којима живе особе са инвалидитетом на територији Шапца. Обухваћене су све организације које окупљају особе са инвалидитетом, али не у пуном обиму због тога што смо били ограничени износом средстава и количином од 500 пакета.
Захваљујући Националној служби за запошљавање, Филијала Шабац, реализовали су и један јавни рад, као и један на територији Малог Зворника и Лознице. Такође је организована и трибина у оквиру пројекта “Ако си невидљив не постојиш”. Настављена је и едукација младих, како би се повећала њихова безбедност у саобраћају, али у оквиру који су дозвољавале прописане мере.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa