10. децембар 2020.10. дец 2020.
Стартит центар Шабац и Удружење „Светлост“

Саопштења за јавност

Поводом недавних догађаја у којима је Стартит центар морао да напусти своје просторије, као што је морало да учини и удружење „Светлост“, обе организације су се јавности обратиле писаним саопштењема.

„Стартит центар“ је саопштење објавио 3. децембра:
Данас током преподнева су представници Града Шапца заузели просторије Стартит Центра Шабац упркос уговору који наша организација SEE ICT има за управљање овим простором до 19.02.2021.

Супротстављање овом физичком чину не видимо као примерено решење, а са нашим правницима разматрамо адекватне наредне кораке.

Без обзира на даљи развој ситуације, наша организација је посвећена томе да пружа програме и асистенцију грађанима Шапца на њиховом путу развоја каријере и предузетништва у контексту дигиталне економије, што смо до сада већ урадили са њих 4000 кроз 248 догађаја.

Представници Стартита обратили су се јавности кратком поруком на својој фејсбук страници и у уторак, 8. децембра, захваливши се на интересовању и подршци и додали да још увек прикупљају све чињенице везане за ситуацију и обратиће се јавности након што то учине. “Наша организација остаје посвећена развоју ИТ заједнице Шапца без обзира на тренутни и будући развој догађаја.” истакнуто је на крају поруке.

Претходног петка, 4. децембра саопштење је јавности представљено и на званичној страници Удружења „Светлост“:
Удружење Светлост је било корисник простора у СтартИТ центру Шабац. Јуче смо истерани без обзира што имамо активан уговор. Сматрамо то нерегуларним и понижавајућим. Ми нисмо нецивилизовани и сигурно бисмо се иселили да смо добили отказни рок.

У потрази смо за новим простором где ћемо наставити са програмима за младе од којих стварамо појединце са ставом и са вештинама да те ставове комуницирају.