Инфо

28. јануар 2021.28. јан 2021.
ФИФА ИДЕЈЕ

Будућност „лоптања“

Чини се да ће ускоро нова фудбалска ера и што се тиче највећих такмичења. Иако на неким пољима трају битке да се досадашњи систем уз неке модификације очува, све је упитно.

КАО У ХОКЕЈУ
– Од 2046. године Светко првенство би могло деловати другачије. Биће нови пехар, али ће, по угледу на хокеј на леду, нестати систем шанси за све, већ ће Светски куп бити организован по квалитетним категоријама, нивоима А, Б, Ц, Д, чиме би укупно наступало 128 репрезентација. Уз тај систем стартовала би и Светска лига нација сваке друге године, док би мондијали остали по систему на сваке четири године.

СУПЕР ЛИГА ЕВРОПЕ
– Најбогатији клубови су изнели инцијативу за организацију Супер лиге Европе, међутим ФИФА и УЕФА су сагласни у оштром противљењу паралелним такмичењима, а исто мисли и Европска унија, те је запрећено да ће клубови и играчи који буду играли у таком такмичењу бити суспендовани са свих званичних надметања у организацији светске и европске фудбалске федерације.

СВЕТСКО КЛУПСКО ПРВЕНСТВО
– Већ претходне године је требало да стартује, али је због пандемије одложено, Светско клупско првенство у новом формату са 24 клуба који би играли међусобно током целе године, а не само у једном, вероватно летњем периоду.

КАО У ШАХУ
- УЕФА остаје при ставу о формирању другачијег система у Лиги шампиона, где би 32 тима играла у истој групи. Сваки од ривала ће одиграти десет мечева, нико не би играо два пута против истог тима. Првих осам екипа у осмину финала, а од девете од 24. позиције следи разигравање за преосталих осам места. Овакав систем „швајцарски модел“ постоји на великим шаховским турнирима. Нови систем је могућ од 2024. године.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa