Инфо

11. фебруар 2021.11. феб 2021.
Експлоатација обновљивих извора енергије
Састанци одржаних у општинама Богатић и Владимирци

Експлоатација обновљивих извора енергије

Држава Србија ће по први пут подстицати улагање у обновљиве изворе енергије
У склопу активности везано за геотермална истраживања и експлоатацију обновљивих извора енергије, у четвртак 04. фебруара одржани су састанци у општинама Богатић и Владимирци на којима су поред руководства ових локалних самоуоправа учествовали Професор др Дејан Миленић, са Рударско геолошког факултета у Београду, са сарадницима и Владан Красавац, начелник Мачаванског управног округа.

Богатић је локална самоуправа на подручју Мачаванског управног округа која је међу првима започела активности везано за експлоатацију геотермалне енергије. На састанку се разговарало о бројним темама од значаја за коришћење овог ресурса. Изнети су планови за наредни период, вредност инвестиција и рокови за реализацију пројеката. С обзиром на сазнања да се у наредном периоду очекује усвајање Закона о обновљивим изворима енергије отвара се развојна шанса за општину Богатић, али и све друге локалне самоуправе које ће у будућности користити обновљиве изворе енергије. Држава Србија ће по први пут подстицати улагање у обновљиве изворе енергије, којима обилује наша земља. У плану је да се у што скорије време уради Студија изводљивости за насељено место Богатић са бушотине ББ2 и да се након тога крене у процес топлификације читавог насељеног места Богатић. Овим ће се постићи не само велике финансијске уштеде, већ и заштита животне средине од загађења. Домаћин скупа у Богатићу био је Милан Дамњановић, председник општине са сарадницима.

У општини Владимирци одржан је састанак на тему Пројектне документације геотермалне бушотине. Председник општине Горан Зарић и заменик председника општине Милорад Милинковић су Професора др Дејана Миленића и Владана Красавца, начелника Мачванског управног округа информисали о Пројектној документацији са којом ће ова општина конкурисати за финансијска средства код Министарства трговине, туризма и телекомуникација. Пројекат је вредан 30 милиона динара, а реализацијом ове инвестиције у великој мери ће се изменити квалитет живота становницима ове Посавотамнавске варошице али и околних места. Предвиђена је бушотина од 500 метара са температуром воде која достиже 40 степени. Овај ресурс користио би се за грејање установа и објеката за становање на подручју читаве варошице, али и за развој бањског туризма, као значајне гране привреде.

У наредном периоду очекује се наставак активности у циљу реализације започетих пројеката, како би се искористили природни потенцијали локалних самоуправа, а све у интересу бољег живота свих наших грађана.
Кабинет начелника Владана Красавца

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa