Инфо

25. фебруар 2021.25. феб 2021.
Ljubovija.info

Ljubovija.info

МЛАДИ БРАЧНИ ПАР КОСТИЋ СА ПЕТОРО ДЕЦЕ У ГОРЊИМ КОШЉАМА

Немамо асфалт, али имамо једни друге

„Сматрам да смо срећна породица. Живимо на 930 метара надморске висине и то нам не представља проблем. Немамо асфалтиран пут али имамо једни друге, здрави смо, срећни и задовољни“
Упркос томе што се држава кроз различите програме подршке труди да задржи младе на селу, све је чешћи одлазак у градове и напуштање огњишта. Исти тренд је у Азбуковици, у многим селима све је мање младих и све је више кућа које остају закључане. Ипак, да није увек тако и да нада постоји показује пример породице Костић из села Горње Кошље у општини Љубовија.

Млади брачни пар, Милан и Слађана Костић, прави су пример српских домаћина. Живе на селу, баве се сточарством и имају пет синова. Милан нам је у разговору рекао да су покушали да живе у граду, али та авантура трајала је свега 15 дана пре него што су се вратили у Горње Кошље. Задовољни животом на селу више не размишљају да га напусте.

До школе у Доњу Оровицу путујем сат и по, а зими понекад и два. Ја ништа не бих мењао, желео бих да овако остане. Имам једну жељу, само да се уради асфалт


-Имамо девет чланова породице, отац, мајка, супруга, ја и пет синова. Доста је моје генерације отишло одавде у потрази за неким лепшим животом. Ми смо ту, можда смо скромни, а можда ми волим нешто што неко други не воли- каже Милан Костић и додаје да је ова зима била идеална и без већих потешкоћа, што није увек био случај.

Ljubovija.info


Милан се присећа 2012. године када је нападало два метра снега, а сметови су достизали висину од 5метара. Са надморском висином од 900 метара, Горње Кошље једно је од најудаљенијих села у општини Љубовија.

Да живот на селу не би мењали за живот у граду потврђују и храбри дечаци. До школе у зимским условима путују и до два сата, задовољни су и немају никакве посебне жеље, осим да им се асфалтира пут.

-Радним данима сам у школи, када дођемо кући три сата је поподне и док урадим домаћи већ је пао мрак. Затим идем са браћом у шталу и помажемо родитељима. До школе у Доњу Оровицу путујем сат и по, а зими понекад и два. Ја ништа не бих мењао, желео бих да овако остане. Имам једну жељу, само да се уради асфалт- прича најстарији од пет синова Ђорђе Костић.

Ова вредна породица има 20-ак крава, стадо оваца, козе, свиње и једног лабрадора по имену Црни који све то надгледа. Обрађују 20 хектара земље, али од производње малине која је заступљена у овом крају су одустали, јер никад нису сигурни са ценом. Производе дневно више од 20 кг сира и кажу да све успеју да продају. Слађана, има 29 година, мајка је пет дечака и изузетно вредна домаћица.

Ljubovija.info


-Устанем ујутру, прво се спрема доручак, јер мора да буде припремљена храна за целу породицу, затим се млеко сири. За сирење млека треба ми три сата пре подне и три сата поподне. Сматрам да смо срећна породица. Живимо на 930 метара надморске висине и то нам не представља проблем. Немамо асфалтиран пут али имамо једни друге, здрави смо, срећни и задовољни- прича Слађана Костић.

Костићи су дали свој допринос за изградњу цркве која је почела прошле године. Поклонили су 20 ари земље и сматрају да нема села без вере и храма.
Ljubovija.info

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa