Инфо

25. март 2021.25. мар 2021.

ПРОИЗВОДЊА КУКУРУЗА ШЕЋЕРЦА У ЗАТВОРЕНОМ ПРОСТОРУ

Кукуруз шећерац спада у поврће па као такав може се производити и у тунелима.Циљ овакве производње,већа цена, место у плодореду, добар пред усев итд...Из наведених циљева производње и технолошки процес производње се разликује од производње на отвореном.
1.Одабира хибрид (препорука су рани),
2.Производња расада,
3.Расађивање у тунел,
4.Наводњавање (кап-по кап),
5.Прихрана,
6. Берба
Одабир хибрида има за циљ да задовољи жеље тржишта (величину клипа,боју зрна као и количину шећера). Препоручују се раностасни хибриди са већом количином шећера.
Производња расада је врло битна за ову проиводњу. Сетвом одабраног хибрида у чаше или хумусне коцке,захтева и температуру простора која не осцилује. Познато је да је оптимална температура ницања кад се земљиште загреје на 10 -12 степени. До ницања клијалиште може бити покривено агрилом, по избијању биљака кукурузу је потребно светлости. У недостатку природног (облачних дана) додавати вештацког белог светла како би се избегла интер нодијална издуживања. Циљ је произвести здрав, неиздужен расад са добрим примарним кореном. Напоменути потребу засушивања субстрата како би био што компактнији да се не би повредио корен. Треба напоменути да се расад расађује 23-24 дана по ницању.
Поставити заливне траке у правцу расађивања размак 70 цм. Све зависи од хибрида и жељеног склопа расађује се у правцу реда на 20-ак цм. Склоп је као на отвореном. Као и свака пластеничка производња, услови морају бити оптимални (пх, проценат хумуса, макро и микро елементи, влажност земљиста, физичко механичка својства као добра осветљеност). Пошто ова производња иде после неких зимских производњи(салате, спанаћа, роткве итд..).Да би се обезбедеила оптимална средина сетвеног слоја требало би урадити анализу по којој треба додати препоручено. Препорука је прихрану изводити више кратно по потребама у фено фазама путем заливања. По расађивању обилно залити како би пријем успео. Проветравање и заливање се ради у зависности температуре-сунчаних дана. Проветравање редовна мера како би се смањили услови за инфекцију. Влажност ваздуха тунела мора у времену оплодње бити добра како би озрњеност клипа била максимална. У време ове производње мало је болести али редовно праћење не би требало изоставити. По потреби савет струке је обавезно поштовање каренце. Бербу треба изводити 24-25 дана по завршеној поленизацији. Препоруку бербе треба извести по назначеним вредностима јер се тада у зрну кукруза налази највише шећера,већ два дана касније шећер пада за 50% што му смањује органо лептичка својства. Клип се бере са комушом како би се смањило оштећење зрна , губљење влаге истог. Време добре зрелости раних хибрида од 65- 80 дана.
PSSS Sabac Dipl inz Јован Сушић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa