Инфо

8. април 2021.8. апр 2021.
м. бајић: treningplus.rs

м. бајић: treningplus.rs

МИЛОРАД БАЈИЋ – ШКОЛА ФУДБАЛА БЕЗ ЧЛАНАРИНЕ

ПРАВО НА БЕСПЛАТАН СПОРТ

Повратак основним вредностима спорта. Право на спорт право сваког детета. Прилика за здрав развој. Жеља за школама у целој Србији. Следити позитивне примере
Милорад Бајић је тренер који је превасходно усмерен на индивидуални рад са фудбалерима, али је следећи своје гледиште суштине најпопуларнијег спорта на свету и спорта уопште отпочео праксу несвојствену и за његов Београд и за Србију, уз тек по неки изузетак, а то је бесплатна школа спорта за најмлађе.

-Уверен сам да свако дете има право на бесплатан спорт, као и на бесплатно школовање, између та два сегмента је јака спона, школа и спорт омогућавају комплетан психофизички развој деце. Спорт учи другарству, колективности, победама, поразима, поштеној борби, важним вредносним принципима појединца као дела здравог друштва – истиче Бајић причајући о основи на којој је изградио идеју бесплатне школе спорта.

Пречесто су пољане за игру празне и по пријатном времену, принципом рада су школе спортова одвојиле од могућност родитеља са мањим примањима.

фото: danas.rs


-У Београду смо сведоци да је због чланарина, различитих путовања, такмичења, припрема, кампова, спорт постао финансијски недостижан за много породица. На другој страни фудбал је у бази спорт где су највећи асови потекли из радничких, неимућних породица, имали су жељу коју су остварили, а сада је можда неким новим талентима могућност затворена због новца. То сам желео да променим, да вратим некадашње вредности дивном спорту.

У сарадњи са Фудбалским клубом „Мали Мабат“ покренуо је бесплатну школу фудбала „Тренинг плус“ за децу узраста између седам и десет година. Развијају се малишани кроз тренинге, међусобне утакмице. Најбољи могу наставити у млађим селекцијама поменутог клуба.

-Многи су били скептични да ли је бесплатно, заиста бесплатно или чланарине замењују други трошкови. Временом су увидели да нема разлога за неповерење и број полазника је растао. Кроз сарадњу са компанијама дата је могућност за даљи напредак, куповину опреме, обезбеђивање термина у сали. Велику помоћ нашој школи, од почетка, безусловно, пружила је компанија „Моцарт“ На овај начин враћамо углед и тренерима. Често колеге које раде са најмлађима извор егзистенције имају у чланаринама, без могућности да уплаћују себи радни стаж, осигурања. Ово је реална солуција да кроз донације себи обезбеђују и радни стаж.

Расти здраво – спорт у школе
Шабац је био прва локална самоуправа која је покренула пројекат бесплатне школе спорта „Расти здраво“ 2010. године, намењеног предшколцима и ученицима млађих разреда осмолетки, а од 2014. је отпочела сарадња са Савезом за школски спорт Србије и реализација пројкета под називом „Расти здраво – спорт у школе“ намењене деци од седам до десет година, а подразумева два додатна часа Физичког васпитања ван стандардног школског програма. Обухваћене су 24 школске јединице, око 1.700 ученица и ученика.
Због епидемиолошке ситуације није могуће спроводити пројекат у овом тренутку, на поменути начин, али, према најавама, када услови то дозволе биће настављена реализација.


Школа „Тренинг плус“ функционише готово три године, али није суштина у њој, већ примеру који вреди следити. Свака добра идеја има још већу вредност када се прошири постајући принцип.

-Свака бесплатна школа било којег спорта, било где у Србији биће победа. Позивам све компаније да помогну, локалне самоуправе да пруже подршку и колеге у фудбалу и другим спортовима да се одваже и започну рад на овај начин. Отворен сам за сваку помоћ, доступан у сваком тренутку. У близини, у Љубљани имамо пример где локална самоуправа финансира бесплатне школе различитих спортова где се деца могу опробати, а стручњаци усмеравају на спорт за који има највише предиспозиција. Из искуства знам да се уз искрену жељу, много лепих ствари догоди – закључио је Бајић.
Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa