Инфо

22. април 2021.22. апр 2021.
Нега, болести и штеточине гајених собних биљака
Савет стручњака

Нега, болести и штеточине гајених собних биљака

Највећи број собних биљака оболи од нестручног држања и премало неге, при чему се највише греши са заливањем
Преобилно заливање штетно је за биљку као и премало влаге.Треба водити рачуна и о редовном пресађивању и прихрањивању, јер уколико то занемаримо, биљке врло брзо изгубе своју природну отпорност и врло лако оболе. Собне биљке воле температуре од око 20 степени, али и високу ваздушну влагу, па им је зато потребно редовно орошавање. Неповољне собне температуре и сув ваздух могу проузроковати жућење листова собних биљака. Током дана осигурајте својим биљкама довољно светлости, тако да их сместите близу прозора, а када се смрачи, уколико су спољне температуре доста ниске, биљке одмакните да вам се преко ноћи не би смрзле.Уколико су вам биљке током лета биле на отвореном, обавезно их унесите пре првих мразева, јер већина њих не подноси температуре ниже од 5 степени. Пре уношења проверите да биљке нису заражене неком гљивичном болешћу или нападнуте од неког штетног инсекта. Одстраните увеле и пожутеле листове и површински слој компоста замените свежим.
Разни инсекти који нападају собне биљке, сишу сокове, тако да би најбоље било да биљке већ унапред, превентивно испрскамо са неким од хемијских средстава, зависно од штеточине, или да заштиту извршимо са неким еколошки прихватљивим средством, а у ту сврху сами можемо направити приправак од коприве-узвар. Најчешће штеточине су управо ваши, које својим исисавањем сокова из биљке узрокују њено пропадање.
Готово све собне биљке напада црвени паук, посебно ако је ваздух у просторијама у којима их држимо сув и топао. Управо због тога просторије треба редовно проветравати. На лишћу се могу запазити жучкасте мрље, а с његове доње стране редовно се налази наранџасти или црвени паук у својој мрежи. Нападнуте делове биљке одстранити, а сузбијање можете извршити механички или неким од средстава намењеним за сузбијање ове штеточине.
Често на украсним биљкама могу се приметити и врло ситни и опасни штетни инсекти - трипси. Одрасли инсекти лете, а најчешће их налазимо с доње стране листа па их можемо открити по карактеристичном измету црне боје. Ларве су бледожућкасте и сишу биљне сокове, па тако нападнуте биљке кржљаве, листови жуте, вену, што на крају изазива пропадање целе биљке.
Биљку би било најбоље једном недељно туширати с млаком водом и брисати листове, тако да уклонимо штеточину.
Лисни минери су такође врло честе штеточине на собним биљкама, приметићете их уколико на вашој биљци угледате жућкасте или сребрнасто беле црте испод површине листа.То су канали које су направиле ларве лисног минера. Листове може јако оштетити и временом они одумру. Јајашца и ларве тешко се уочавају. Најбоље би било одстранити одрасле инсекте уз помоћ лепљивих трака или усисавањем, јер ће се на тај начин спријечити полагање јаја. Потребно је одстранити и нападнуте листове.
На лишћу собних биљака у ретким случајевима можете приметити и рупе, као да га је нешто изјело, а на земљи слузаве трагове. То је знак да су биљку напали пужеви. Њих није лако пронаћи јер се завлаче у земљу, а најчешће се унесу као јаја, приликом пресађивања. Њих можете сузбити Пужомором Fe пелете, којег ставите на земљу око биљке.
Пуно је теже утврдити биљне болести,које се појављују као секундарне појаве узроковане неправилном негом и држањем. Највећи број болести узрокују разне гљивице: пепелнице (пепељаста наслага на листу и стабљици), рђе (рђаве мрље на листу ,стабљици и цвету) и трулежи.
Све оболеле делове биљке најбоље би било што пре опрезно уклонити и спалити. Болесне биљке треба пренети у другу просторију,како би спречили даље ширење заразе. Уколико је потребно, боље је уништити биљку, него допустити да она постане извор заразе, која ће се проширити на здраве биљке. При томе баците земљу у којој је биљка била посађена, а саксију дезинфикујте врелом прокуваном водом.
За правилну употребу фунгицида,а у сврху спречавања болести, важно је тачно препознати оболење. Заштита од гљивичних болести пегавости, антракнозе пепелнице и рђе најчешће се спроводи фунгицидима на бази а.м.дифеноконазол - SCORE 250EC, који делује превентивно а и по појави првих симптома.
Све ове болести најједноставније ћете спречити, уколико ваше биљке будете правилно неговали и одржавали.

Славица Максимовић, ПССС Шабац

Најновији број

13. мај 2021.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa