Инфо

20. мај 2021.20. мај 2021.
Обновљено сећање на Јанка Веселиновића
БОГАТИЋ И ГЛОГОВАЦ

Обновљено сећање на Јанка Веселиновића

Мачвани су се с дужном пажњом и ове године, без обзира на опасности изазване корона вирусом, подсетили имена и дела знаменитог књижевника Јанка Веселиновића. Указано је на чињеницу да је он рођен у Салашу Црнобарском 1862. године у породици проте Милоша Веселиновића. Са оцем је у седмој години прешао у оближњи Глоговац, где је и преминуо, а сахрањен 1905. године на гробљу у овом мачванском селу.

Дводневна, традиционална манифестација, њему у част, одржана је прошле среде и четвртка у Богатићу и Глоговцу. У Богатићу су свој допринос сећању на писца „Хајдук Станка“ и многих других дела дали чланови Удружења писаца које носи Јанково име, а дан касније у Глоговцу, на сеоском гробљу, прво је одржан парастос, а потом представници општине Богатић, председник Скупштине Синиша Пузић, помоћник председника општине Матија Миловановић, вршилац дужности директора Културно-образовног центра Богатић Снежана Јањић, представник месне заједнице Глоговац Иван Лукић, директор основне школе „Јанко Веселиновић“ из Црне Баре Милена Достанић, учитељица Јелена Лацковић и испред Удружења писаца „Јанко Веселиновић“ из Богатића Дејан Николић, положили су венце и свеже цвеће на Јанков гроб.

У културно-уметничком програму који је изведен у цркви Светих апостола Петра и Павла у Глоговцу, учествовали су гуслари Милутин Ђуричић и Божидар Пантовић, виолиниста Милан Перовић и глумци Аматерског позоришта „Јанко Веселиновић“ из Богатића Мина Шанковић и Бранислав Ковић.
Примаријус доктор Предраг Тојић у својој беседи је подсетио на Јанкову књижевну и људску величину.
Књижевник и историчар Радован Калабић, испред Удружења књижевника Србије, а у својству председника жирија за избор најбољег историјског романа у прошлој години, прогласио је роман „Венчачки коњаници-Последњи српски деспот Павле Бакић“, аутора Војислава Веселиновића.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa