Инфо

27. мај 2021.27. мај 2021.
Опасности вребају из траве
ЗАЈЕДНО ЗА СРБИЈУ О НЕУРЕЂЕНОСТИ ЈАВНИХ ПОВРШИНА

Опасности вребају из траве

Др Јелена Крстић ветеринар и шеф Ресорног одбора за екологију и заштиту животне средине Заједно за Србију, обратила се јавности у четвртак у улици Проте Смиљанић код “Топлане” и говорила о неуређености јавних површина у Шапцу. Скренула је пажњу на опасности које по кућне љубимце, али и људе носи непокошена трава и све што се може наћи у њој.

-Шабац није био запуштенији од ‘90-их година. То доводи у питање обећање нових градских власти да хитамо у будућност, или можда у том хитању треба да не приметимо коров, ђубре, прљавштину... Овај коров који је “освојио” Шабац је веома опасан за кућне љубимце. Ради се о попином прасету који је и алерген опасан за људи, а љубимцима се може закачити за длаку, забада се у шапе, уши, очи, изазива болна запаљења која је тешко решити. Спорадично је тога било и раније, али сада је то масовна појава, рекла је др Јелена Крстић.

Указала је и на проблем крпеља, којима погодује и овакво време и висока трава.

-Крпељи су инсекти којима оваква клима изузетно одговара. Они се повлаче када су врућине и када су травњаци уређени, што сада није случај. Они не угрожавају само кућне љубимце, на које преносе опасне и смртоносне болести, они угрожавају и децу и људе, на које такође могу да пренесу болести, рекла је Крстић.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa