Инфо

17. јун 2021.17. јун 2021.
Обогаћен књижни фонд
НАРОДНА БИБЛИОТЕКА ЈАНКО ВЕСЕЛИНОВИЋ БОГАТИЋ

Обогаћен књижни фонд

Највернији читаоци предшколци и ученици основних школа, а сваке године број чланова већи у просеку за 100
Пандемија није спречила верне читаоце Народне библиотеке „Јанко Веселиновић“ у Богатићу да дођу до књига и тако читањем употпуне своја знања у разним областима стваралаштва. Књига,тврде остаје најбољи вид општења са јавношћу и извор вредних података, упркос правој најезди електронских комуникација.

У извештају за прошлу годину директорка библиотеке Драгица Тешић, каже између осталог да су им и даље највернији читаоци предшколци и ученици основних школа за које је чланство бесплатно. Из године у годину повећава се број чланова и то у просеку за око 100 нових.

-Тако је прошле године прочитано укупно 17.485 књига. Библиотека располаже фондом од 34.916 књига, додаје Драгица Тешић.

Прошле године успели су да обогате књижни фонд са 915 нових наслова. Од тога 636 књига добијено је из редовног откупа Министарства културе, 198 књига је купљено буџетским средствима, а 61 су поклонили читаоци, издавачи и аутори. Три књиге су купљене из сопствених средстава.
Извршена је каталогизација новонабављених књига. Тако су оне благовремено библиографски обрађене, стручно и предметно класификоване.

Закључно са прошлом годином библиотека укупно има 1.920 чланова. Активно је њих 1.553, што је изнад просека, кад се узме у обзир број становника општине Богатић.

-Библиотека ове године због пандемије вируса ковид-19 није могла да организује промоције књига, јер није била у могућности да обезбеди физичку дистанцу за евентуалне посетиоце тих догађаја. Ипак у време ванредног стања, имали смо три онлајн радионице: како се пише роман, како се читају књиге и обука за запослене, наглашава Тешићева.

Од бројних активности, када је у питању издавачка делатност суфинансирали су издање збирке песама „Почетак краја“ младог аутора Младена Дукића и писање сценарија за документарно-играни филм на тему лика и дела Јанка Веселиновића у продукцији „Шабачке индустрије културе“.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa