Инфо

29. јул 2021.29. јул 2021.
Дружење уз молитву
ОТВОРЕНА 21. МОБА У СОКО ГРАДУ

Дружење уз молитву

„Историју и традицију морамо поштовати, неговати и знати, али смо кроз године уназад умели многе ствари да заборавимо. Зато смо и осуђени да нам се лоше ствари кроз историју често понављају. Оно што имамо овде данас и што ћемо имати наредне три недеље, ову 21. Мобу, захваљујући нашем владици Лаврентију, је враћање историји и враћање традицији“
У манастиру Св. Николаја у Соко Граду, протекле седмице, отворена је 21. традиционална Моба. Свечаној церемонији отварања присуствовао је Преосвећени епископ шабачки г. Лаврентије, председник Општине Љубовија Милан Јовановић и други гости.
Присутне је поздравио секретар Епархије шабачке протојереј-ставрофор Мирко Вилотић.
-Моба значи добровољни рад, добровољно окупљање у неком послу. Благодарећи Господу и нашем драгом владици, овде у овој светињи коју владика подиже у славу и част једног великог Србина, Светог владике Николаја, састали смо се по 21. пут. Кроз ову светињу, кроз Мобу, прошло је близу 4.000 деце из свих крајева земаљског шара. Тако су и ове године дошла деца да овде проведу три недеље, да кроз заједнички рад и кроз заједничку молитву проведу време првенствено у молитви, дружењу и учењу о духовности, историји и култури- рекао је прота Мирко Вилотић.
Госте је поздравио и председник Општине Љубовија Милан Јовановић и том приликом им пожелео добродошлицу.

Ljubovija.info


-Историју и традицију морамо поштовати, неговати и знати, али смо кроз године уназад умели многе ствари да заборавимо. Зато смо и осуђени да нам се лоше ствари кроз историју често понављају. Оно што имамо овде данас и што ћемо имати наредне три недеље, ову 21. Мобу, захваљујући нашем владици Лаврентију, је враћање историји и враћање традицији. Ово је прилика да се наша деца упознају са нашом традицијом, са православљем и да кроз молитву дођу до нових духовних и световних сазнања, чиме ће постати много бољи него што смо ми били- рекао је председник Јовановић. Он се посебно захвалио владици Лаврентију на манифестацији која траје већ две деценије.
Моба у Соко Граду окупља децу из отаџбине и расејања. Циљ је да се српска омладина из дијаспоре боље упозна са културом и обичајима српског народа кроз дружење са вршњацима из матице. Ове године због пандемијских мера изостао је долазак деце из већег броја земаља, али прилику за дружење и боље упознавање имају млади из Србије, Републике Српске и Црне Горе.

Ljubovija.info


После културно-уметничког програма у извођењу свих учесника Мобе, епископ Лаврентије се уз благослов захвалио и истакао да као неко ко је много година провео у дијаспори, добро зна чега је наш човек жедан, а то је да се бори да и његови нараштаји остану „наше горе лист“.
Ljubovija.info

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa