Инфо

5. август 2021.5. авг 2021.

Дружење пуног срца

Око 60 буба продефиловало шабачким улицама. Дружење на
Хиподрому за све генерације. Најдаљи гост из Аустрије,
најстарија буба Шапчанка из 1963. године
Шабац је током протеклог викенда био домаћин 21. Бубујаде. Око 60 фолксвагенових возила из Србије и осталих бивших југословенских република окупљено је на Хиподрому, док је најудаљенији путник стигао из Аустрије. Најстарија буба из 1963. године, шабачких таблица.
Стављање у погон и враћање сјаја што старијој “машини”, животна је страст ових заљубљеника. Дружења попут Бубијаде, по речима Александра Бојовића-Тонија из Подгорице “великим дечацима” пуне срце и шире дух заједништва.

21. МАНИФЕСТАЦИЈА У ШАПЦУ


Подмлађена организација
Овогодишња манфестација је по много чему била различита од оних које су јој прeтходиле. Подмладак организационог тима се трудио да садржајно обогати програм и концептуално догађај проближи великом фестивалу у Вудстоку, одакле је, кажу, све почело.
-Један од симбола хипи покрета била је и фолксвагенова буба, због тога на манифестацијама посвећеним овом аутомобилу негујемо дух заједништва, пропагирамо здраве стилове живота, путовања и растеећеност од друштвених стереотипа- навео је испред Буба клуба Шабац, Ђорђе Максимовић и додао:
-Трудили смо се да обогатимо садржај. Што се тиче музичких жанрова имали смо репертоар од кафанске музике, преко рока до DJ-a. Организовали смо различите воркшопове, па су се наши гости у јутарњим сатима разгибавали уз јогу, потом уживали у веганским смутијима, а неки су имали прилике да обликују фризуре, бркове и браде у демонстрацији могућности берберског заната. Наши најмлађи учесници су уживали у дружењу са животињама, како са коњима са Шабачког хиподрома, тако и са становницима мини зоо врта у Средњој пољопривреденој школи.

"Глас Подриња"


Где год кренеш пријатељи
Колико је љубитеља бубе у Шапцу сведочи податак да се ова манифестација у нашем граду одржава 21. пут. Међутим, због ситуације проузроковане пандемијом корона вируса, ове године је било знатно мање учесника. Дошли су гости из околних република, али због компликоване граничне процедуре, Европљани су одустали. Најупорнији је био љубитељ бубе из Аустрије Уран Primosch.
-Путовао сам сатима возилом из 1969. до Шапца. Путовао и уживао. Обишао сам 14 европских држава са бубом, и у свакој од њих сада имам пријатеље. Први, али не и последњи пут сам у Шапцу- истакао је он за “Глас Подриња”.
-Полако, све уз море са мојом бубом из 1969. сам дошао у Шабац да видим град, да се дружим и видим крајеве у којима до сада нисам био- истакао је Силво Центрих Фолци из Копара, док је његов земљак Јозеф Зоркић стигао са бусом из осамдесет пете и каже да је у овом хобију годинама, а за то време се десило много путовања, а свака сезона донесе нове пријатеље.
-Не постоји место где смо били, а да тамо сада немамо пријатеље. Када је реч о вашем граду, гостопримство као што је у Шапцу, другде се давно изгубило. Сигуран сам да ћемо поново доћи- тврди Зоркић.
-Дошли смо са шест возила у Шабац у којем смо већ седми пут. Волимо да дођемо овде, јер смо увек лепо дочекани и добро се осећамо- рекао је своје утиске о Шапцу Александар Бојовић из Подгорице.

"Глас Подриња"


Страст коју ретки разумеју
Посвећеност старим аутомобилима, или “скупљање старог лима”, како у шали каже Подгоричанин Бојовић, ретко ко разуме. Страст овог хобија који изискује време, умешност, упорност и новац, заокупља човека. Бубијаде и слични догађаји су јединствена прилика да ови заљубљеници буду своји међу својима и без задршке размењују искуства.
-Ова дружења имају посебну величину. Ово су дружења пуног срца- тврди Бојовић, док гости из Словеније објашњавају:
-Овај хоби са собом носи пуно посла и одрицања. Свако од нас, поред возила које вози има још једно које поправља. То захтева време, али то је посао из душе.

Домаћи задатак за следећу сезону
Неки од пријатеља, који нису могли да присуствују скупу, прикључили су се преко глобалне мреже. Они који су у Шапцу боравили, тврде да ће се поново вратити. За следећу годину организатори обећавају још бољи програм.
Покровитељ овогодишње манифестације Туристичка организација града Шапца.
Т.Т.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa