Инфо

12. август 2021.12. авг 2021.
Маријa Комадинa Вуковић

Маријa Комадинa Вуковић

Савет ОРЛ специјалисте

Које је решење за добар слух?

„„Пут којим се ређе иде“- можда би био најадекватнији слоган за најчешћи облик понашања наших пацијената. Углавном је уврежено понашање да се сачека који дан да проблем сам прође, или да се уво „само отпуши“, зујање престане и слично. Иако је реч о једнако важном чулу, наши пацијенти ће одмах похрлити лекару ако их нешто боли, ако слабије виде, говоре… Слух, као да може да сачека. Али не може!“
Тема која се односи на оштећење слуха задњих година је све присутнија у медијима, разговарали смо са ОРЛ специјалистом докторком Маријом Комадином Вуковић из ОРЛ Центра (www.orlcentar.rs) о овој теми као и о решењима за добар слух.

Који су први симптоми оштећења слуха?
-Губитак слуха драстично умањује способност разумевања говора. Особа може „чути“ оно што јој говорите али не може вас и разумети или пак неретко може помешати неке звуке са другима. Тако се особи са слушним оштећењем чини да људи мумлају, лакше разумеју глас мушкарца у поређењу са женским или гласом детета. Имају потешкоће да чују звоно на вратима, звоњаву телефона, појачавају тон на ТВ-у, а у већем друштву имају потешкоће у конверзацији и често климају главом те се претварају да разумеју.

Које је решење за добар слух?
-„Пут којим се ређе иде“- можда би био најадекватнији слоган за најчешћи облик понашања наших пацијената. Углавном је уврежено понашање да се сачека који дан да проблем сам прође, или да се уво „само отпуши“, зујање престане и слично. Иако је реч о једнако важном чулу, наши пацијенти ће одмах похрлити лекару ако их нешто боли, ако слабије виде, говоре… Слух, као да може да сачека. Али не може!

Ако сумњате да не чујете добро, најбоље је да одмах закажете бесплатну проверу слуха у Аудиовоx-у у Шапцу и добијете детаљне информације о стању свог слуха и могућим решењима. Свој термин можете заказати на број телефона 015 346 832, представништво се налази на адреси Војводе Мишића 21 а радно време је од 9 до 16 часова.


У кући доброг слуха Аудиовоx, помоћиће вам да боље чујете и разумете. Као генерални дистрибутери слушних апарата данске компаније Отицон, понудиће вам бројна решења према индивидуалним потребама а бенефити су бројни: употребом слушних помагала особама са оштећеним слухом се подиже чујност и побољшава споразумевање.

Да ли постоје ризици ако не предузмемо ништа?
-Наглувост била једнострана или обострана, неминовно води људе ка самоизолацији, ређим социјалним контактима, затварању у себе, понекад афективном понашању, као и слабљењу когнитивних функција. Зато људима са оштећеним слухом треба омогућити да опет чују давно заборављење звуке, јасан говор и пружити прилику да воде активан живот.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa