Инфо

19. август 2021.19. авг 2021.
ДР АЛЕКСАНДАР МИЦИЋ

ДР АЛЕКСАНДАР МИЦИЋ

ДР АЛЕКСАНДАР МИЦИЋ, СПЕЦИЈАЛИСТА ИНТЕРНЕ МЕДИЦИНЕ И СУБСПЕЦИЈАЛИСТА ЕНТЕРОЛОГ

ЕНДОСКОПИЈА ЈЕ НЕЗАМЕЊИВА

У „Имели“ радимо интернистичке и ендоскопске прегледе, са или без анестезије. За откривање болести, онколошких и улкусних, незамењива је ендоскопија. Колоноскопија и гастроскопија златни су стандарди за прегледе дигестивног тубуса. Са 50 година требало би сви да имамо урађену колоноскопију. Ако постоје индикације, ради се раније
Шапчанин др Александар Мицић, специјалиста интерне медицине и субспецијалиста гастроентерологије, лекар са вишедеценијским искуством на Војномедицинској академији у Београду, вратио се пре две године у родни град. Годину дана радио је у Општој болници у Шапцу, али је, због ситуације са пандемијом коронавируса, заљубљен у област медицине којој се посветио, одлучио да отвори приватну ординацију. „Имела“ је специјалистичка ординација интерне медицине са савременом дијагностичком опремом.

АНЕМИЈА ЈЕ АЛАРМАТИЧНА
„Свака анемија захтева озбиљна гастроентеролошка испитивања. Постоје и друге болести дебелог црева које су изазване анемијом, озбиљне, као што су запаљенске болести дебелог црева, улцерозни колитис и Кронова болест, од којих, углавном, оболева млада популација. Медицина је знатно напредовала у лечењу тих болести. Златни стандард за постављање дијагнозе и редовно контролисање и праћење су ендоскопски прегледи са серијским биопсијама. Анемија, док се другачије не докаже, указује на малигнитет дигестивног тракта у великој вероватноћи, нарочито дебелог црева, а код жена на гинеколошки и дигестивни тракт.“


У „Имели“ обављате интернистичке и ендоскопске прегледе?
- Радимо интернистичке прегледе, који обухватају и ЕКГ и ултразвук абдомена, као и ендоскопске - гастроскопију, колоноскопију и ректоскопију, са или без анестезије. Такође, доступни су и консултативни прегледи хирурга и онколога, а због великог броја онколошких болесника који имају изазове у прихватању своје ситуације, и психијатра. Могуће је обавити и оториноларинголошки преглед зато што се многе болести из ОРЛ патологије у последње време повезују са желуцем, појачаном киселином, ГЕРБОМ... У ординацији нисмо изоставили ни кардиолога.
Факат је да су карциноми у порасту. Шта нам говори статистика?
- Карциноми су у озбиљном порасту, нарочито после „Милосрдног анђела“, а ситуација је погоршана због пандемије коронавируса. С обзиром да је у здравственом систему био огроман број ковид пацијената, није било капацитета за лечење редовних пацијената оболелих од кардиоваскуларних и пулмолошких болести, гинеколошких и гастроентеролошких. У свим тим гранама значајан је број онколошких болесника који су пре почетка пандемије имали доказане малигне болести, па им је лечење успорено или онемогућено. Дакле, за време пандемије болесници који имају доказане туморске болести нису могли да имају своје редовне контроле, а пацијенти на прагу малигних болести, или су их имали у зачетку, нису имали прилику да започну лечење. Првенствено мислим на карцином дебелог црева, где је гастроентерологија моћна.

ИНДИКАЦИЈЕ
Код неодређених симптома или сумње на обољење дигестивног тракта, ради се ФОБТ, анализа столице на примесе крви која се не види голим оком, што је озбиљна индикација за ендоскопско испитивање. Индикације за гастроскопију су болови у трбуху, упорна мучнина, губитак у тежини, ослабљен апетит, одбојност према месу, повраћање крви, црна столица и анемија. Индикације за колоноскопију су болови у трбуху, губитак у тежини, крваве столице, упорна дијареја или затвор, породично оптерећење и анемија.


Карционом дебелог црева један је од водећих?
- Други по реду. Карцином плућа и дебелог црева болести су од којих оболевају мушкарци, а карцином дојке, грлића материце и дебелог црева тумори од којих умиру жене. За разлику од других онколошких болести, постоје прецизне могућности да се карцином дебелог црева на време открије, или спречи. Сви који имају 50 година требало би да имају урађен превентивни преглед црева – колоноскопију. Међутим, старосна граница се спушта у случају када је у питању особа која има нпр 42 године, а један од родитеља је имао карцином дебелог црева у 51. Та особа је већ требала годину дана раније да уради колоноскопију. Најпре се у дебелом цреву појави полип, творевина ситнија од зрна пиринча која временом расте. У почетку је бенигни, међутим, у року од седам до десет година има потенцијал да постане карцином. За време колоноскопије, полипи се скидају и шаљу на хистопатолошки преглед. У зависности од броја полипа, њихове величине и локализације, као и степена дисплазије, постоји јасна препорука за редовне колоноскопије чиме се онемогућава настанак карцинома дебелог црева. Болеснике не угрожавају малигни тумори сами по себи, него метастазе.
Пацијенте највише угрожава незнање и немаран однос према сопственом здрављу?
- Тако је. Породично оптерећење не значи да се болест наслеђује, него далеко већа вероватноћа за појаву малигне болести. Фактори ризика су и употреба црвеног меса, стрес, алкохол, цигарете, некретање... Малокрвност је широк синдорм, али анемија је патолошко стање и стручна грешка је лечити анемију, а не лечити њен узрок. Код мушкарца који је анемичан, на првом месту се мора помишљати на тумор дебелог црева, односно на десни колон, почетак дебелог на које се наставља танко црево. Ти карциноми су клинички неми зато што је црево ту најшире и треба да прођу године да пацијент осети тегобе. Једино је анемија индикатор.
Ендоскопски прегледи могу да буду непријатни и индивидуално болни, уколико се не раде под анестезијом. Мислим, пре свега, на колоноскопију?
- Колоноскопија и гастроскопија златни су стандарди за прегледе дигестивног тубуса. Колоноскопијом се прегледа ректум и дебело црево које је дугачко неколико метара и има већи број неправилних кривина. Преглед се обавља колоноскопом који на једном свом крају има извор светла и камеру што омогућава да се види сваки део дебелог црева. Слика је толико верна као кад гледате фудбалску утакмицу и са многостурким увећањем. Нама је важно да пронађемо ране лезије зато што постижемо јако добре резултате лечења болесника који има рану карциномску фазу. Тада смо најефикаснији, а прогнозе су најбоље. За време прегледа, у дебело црево се убацује до шест литара ваздуха, што пацијенту представља непријатност. Сваки цеваст орган на ширење реагује болом. Мање искусан ендоскописта може да, како ми кажемо у жаргону, „предува“ болесника, односно, да убаци већу количину ваздуха од комфорне. При екстремно великом убацивању ваздуха растеже се дебело црево, тањи се зид што може да доведе до пуцања, једне од могућих компликација чији је једини лек хируршка операција. Преглед је инвазиван, али ако га ради искусан ендоскописта, безбедан је, а може да се ради уз краткотрајну анестезију. Пре прегледа колоноскопом обавезан је преглед срца, ЕКГ, притисак, лабораторијске анализе. Наравно, сваки укоњени полип или биоптирана лезија, иде на хистопатолошку анализу.

Радимо интернистичке прегледе, који обухватају и ЕКГ и ултразвук абдомена, као и ендоскопске - гастроскопију, колоноскопију и ректоскопију, са или без анестезије. Такође, доступни су и консултативни прегледи хирурга, онколога и кардиолога


Гастроскопија је безболна, али је непријатна. Пацијенти имају осећај да се гуше?
- Када болесник схвати да апарат који се уводи кроз уста пролази кроз једњак, желудац, дванаестопалачно црево, што је пут којим иде храна, а не ваздух, зна да се не гуши, да само има такав утисак. Чим ухвати ритам дисања, гастроскопија је лака, чак и када су мала деца у питању. Краће траје, мање је захтевна од колоноскопије, није болна, а може се радити у анестезији. За откривање болести, онколошких и улкусних, незамењива је ендоскопија. Крварење било ког органа озбиљан је аларм. Појава крви у столици често наводи болеснике на погрешан закључак да су у питању хемороди. Истина је да су хемороди честе болести и да неретко крваре, али може да буде у питању карцином, или полип који ће брзо прерасти у карционом. О томе мора да се води рачуна. Када се појави црна столица, то је знак да је дошло до крварења из горњих делова дигестивног тракта.
М.Филиповић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa