Инфо

26. август 2021.26. авг 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

У ГАЛЕРИЈИ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА ОТВОРЕНА ПРВА КОЛЕКЦИОНАРСКА ИЗЛОЖБА У ШАПЦУ

НЕСВАКИДАШЊЕ ВЕЧЕ

Многе од Илићевих слика које је куповао вођен личним сензибилитетом, могу своје место да нађу у галеријама светских музеја
У Галерији Културног центра, у понедељак је свечано отворена прва колекционарска изложба у Шапцу. Несвакидашња поставка Небојше Илића Икеле окупила је велики број љубитеља ликовне уметности, међу којима је био и градоначелник Шапца др Александар Пајић.

Према речима колекционара, циљ изложбе је да остали шабачки колекционари представе сериозној шабачкој публици сликарска дела која поседују.

Небојша Илић Икела колекионарством је почео да се бави пре десетак година. Његова колекција броји више од 60 слика, већином уља на платну, али и акварела, пастела и цртежа. Преовлађују српски живи сликари - Уларџић, Митровић, Ђуровић, Цветковић, Тикало и остали. Приоритет даје српској фантастици и сликама угледних шабачких сликара, а у будућности ће акценат стављати на куповину дела групе Медиала.


- У протеклих петнаест дана, ова Галерија била је дупке пуна, на отварању 30. Изложбе малог формата и вечерас, рекао је Илић и захвалио свом, како је рекао, великом гуруу, сликару Дејану Уларџићу – Да није било њега и Мише Кодента не би било ни мене као колекционара. Они су у мени пробудили ту страст.
Историчарка уметности Соња Петровић Јагић изразила је задовољство због чињеница да је колекционар изабрао Галерију Културног центра за своју изложбу.

Фото: Глас Подриња


- Ова колекција нам доноси најзначајније представнике српског сликарства из периода Медиале, фантастике, радове Драгана Мартиновића, Горана Митровића, а посебно Маре Јелесић, једне од најзначајнијих српских сликарки. Задововољство је што имамо и шабачке уметнике - Симу Николића, Дејана Уларџића, Року Маринковића... Многе од Илићевих слика које је куповао вођен личним сензибилитетом, могу своје место да нађу у галеријама светских музеја.

Колекционар је представио идеју рођену у шабачком кафеу „Арт“.

- Идеја је да на следећем шабачком Октобарском салону, који је старији од београдског, прва награда носи име Маре Јелесић. Она је песронификација шабачког сликарства и заслужује да прва награда носи њено име, а да награда „Игор Белохлавек“, буде намењена младом уметнику. Надам се да ће наш предлог заживети.

„Мој драги и необични кум Небојша Илић-Икела, изложио је део своје богате колекције и учинио ми велико задовољство поставком радова Маре Лукић-Јелесић, дивне даме која је од 1969. до 1972. године урадила портрете моје мајке, оца, сестре и моје маленкости. То је било у периоду између њене 84. и 87. године, када је имала катаракту.“
Проф. др
Зоран Трифковић


Посебан куриозитет, бар за Шапчане, свакако су четири портрета породице Трифковић које је у позним годинама урадила Мара Лукић Јелесић.

Изложба је отворена до 30. августа.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa