Инфо

26. август 2021.26. авг 2021.
"Глас Подриња"

"Глас Подриња"

0БЕЛЕЖЕНА 107. ГОДИШЊИЦА ЦЕРСКЕ БИТКЕ

Почаст незаборавном херојству Срба

Наглашен значај културе сећања на храбар подвиг српске војске августа 1914. године на Церу
На спомен комплексу „Церска битка“ у Текеришу, близу Лознице, прошлог четвртка (19. август 2021. године) одата је пошта и положени венци крај споменика церским јунацима, поводом 107. годишњице Церске битке.
Према историјским записима битка је вођена од 16 до 24. августа 1914. године између српске и аустроугарске војске на падинама планине Цер. После 10 дана љутих борби и страдања јединице српске војске ушле су у Шабац, чиме је битка окончана. Малобројна и слабије наоружана српска војска победила је аустроугарску.

Фото: Глас Подриња, Градоначелник Шапца - др Aлександар Пајић


Забележено је да је до првог сукоба супротстављених снага, на једној српске, а на другој аустроугарске војске дошло у ноћи 15. августа 1914. године, када су делови српске комбиноване дивизије првог позива наишли на аустроугарске извиднице улогорене на Церу у близини села Текериш. Сукоб је брзо прерастао у велику битку.
Победом на Церу српско име је постало појам војничке способности у целом свету. Аустроугарска није остварила ниједан политички ни војни циљ. До пуног изражаја је дошла велика епопеја моралних вредности и знања Срба.

Фото: Глас Подриња, Начелник МУО - Владан Красавац


На то су указали министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић и градоначелник Лознице Видоје Петровић краћим излагањима, пред окупљеним грађанима у спомен комплексу „Церска битка“. Она је између осталог истакла да је у моменту избијања сукоба Аустроугарска царевина била територијално већа од Србије седам пута и имала 12 пута више становника. То непријатељу није ништа помогло, као ни чињеница да су бројчано били надмоћнији и много боље наоружани. Српски војници су бранили своја вековна огњишта и поред великих губитака славили победу.

Фото: Глас Подриња


- Дела наших предака су бесмртна. Обавезују нас да се с поштовањем присећамо прошлости али идемо напред у нове победе уз обавезу да поштујемо славну прошлост и о томе стално говоримо будућим генерацијама, знајући да је реч слобода највећа дужност и обавеза, истакла је Дарија Кисић Тепавчевић, а у сличном тону је говорио и градоначелник Лознице Видоје Петровић.
Одајући почаст погинулима венце су положили: Влада Републике Србије, Министарство одбране и Војске Србије, Мачвански управни округ, градови Лозница, Шабац, Бијељина, општине Крупањ и остале које су потврдиле долазак, амбасаде Чешке, Словачке, Аустрије, Мађарске, разна удружења и грађани.
Изведен је и пригодан културно уметнички програм, а високи званичници посетили су и спомен музеј у оквиру комплекса „Церска битка“.

Прошлост се не сме заборавити. А данашња Србија смело се бори за бољу будућност и стабилнију позицију у свету


Испред Мачванског управног округа венац је положио начелник Владан Красавац, а града Шапца, градоначелник др Александар Пајић и председник Скупштине града Немања Пајић.
Начелник Мачванског управног округа Владан Красавац се сложио са чињеницом да су дела српских војника остварена на Церу бесмртна и на њих треба подсећати.
- Нужно је да реализујемо наш велики пројекат изградње спомен комплекса на Церу у част свих палих ратника за слободу Србије. Прошлост се не сме заборавити. А данашња Србија смело се бори за бољу будућност и стабилнију позицију у свету, додао је Красавац.
Своје задовољство што присуствује овој свечаности није скривао ни градоначелник Шапца др Александар Пајић.

Фото: Глас Подриња


- Културу сећања на ове славне дане наше прошлости којима смо задивили читав свет треба неговати и никада не заборавити. Част ми је што смо заједно са министарком Даријом Кисић Тепавчевић и градоначелником Лознице Видојем Петровићем обновили сећање на славне дане 1914. године. Никаква сила није толико јака пред чињеницом да су тада Срби бранили куће и огњишта. Нужно је стално подсећање на то, пре свега ради светлије будућности, поручио је Пајић.

Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa