Инфо

2. септембар 2021.2. сеп 2021.
НОВА УЛАГАЊА У ВОДОТОКОВЕ
ДИРЕКТОР ЈВП “СРБИЈАВОДЕ” У ПОСЕТИ ОПШТИНИ КОЦЕЉЕВА

НОВА УЛАГАЊА У ВОДОТОКОВЕ

Радови се изводе у складу са Уредбом Владе Републике Србије о утврђивању државног програма обнове и њихова вредност је око 30 милиона динара
Директор ЈВП “Србијаводе” Горан Пузовић, народни посланик Верољуб Матић и председник општине Коцељева Душан Илинчић обишли су прошлог четвртка радове на санацији и реконструкцији насипа реке Тамнаве, оштећеног у поплавама прошле године.

Радови у циљу унапређења заштите обухватају санацију левообалног насипа водотока првог реда у Доњем Црниљеву и изградњу моста који ће омогућити већи протицајни профил. На тај начин могућност плављења преко 50 домаћинстава на левој обали Тамнаве у овом коцељевачком селу биће сведена на минимум.

Радови се изводе у складу са Уредбом Владе Републике Србије о утврђивању државног програма обнове и њихова вредност је око 30 милиона динара.

Говорећи о овој инвестицији директор ЈВП “Србијаводе” је подсетио да је Доње Црниљево у претходних неколико година било плављено од реке Тамнаве, те да је након прошлогодишњег изливања и тешке ситуације у насељу урађен Елаборат, припремљена техничка документација и започети радови на изградњи новог моста и регулисању леве обале реке.

–Радови би требали да трају до два ипо месеца тако да се надамо да ће следећег пролећа овај део бити у потпуности завршен и ово насеље ће бити заштићено- изјавио је Пузовић и подсетио на значајна улагања у претходном периоду и реализоване инвестиције у општини Коцељева захваљујући којима је Тамнава регулисана кроз само седиште општине и обновљено неколико водотокова другог реда, па се у овом делу Србије живи доста безбедније.

Он је најавио да није крај инвестицијама јер је са председником општине и руководством локалне самоуправе већ направљен план за радове у току следеће и наредних година у циљу решавања проблема уочених на појединим локацијама дуж речних корита а једна од слабих тачака је у Каменици.



–Оно што смо се договорили то је да низводно од моста на Тамнави у Каменици леву обалу која штити насељени део учинимо безбеднијом. Ми ћемо припремити Елаборат и у току следеће године ћемо заштити тај део и људи који у том делу живе ће бити безбеднији- поручио је Пузовић. Према његовим речима, од незапамћених поплава 2014.године до данас држава је само на подручју коцељевачке општине за уређење и санацију водотокова уложила преко 500 милиона динара.

–Знамо да смо 2014.имали велики проблем са реком кроз насељени део и ми смо кроз реконструкцију не само обновили оно што је вода порушила, него и подигли степен безбедности. Кроз наше радове трудимо се да наши људи живе безбедније, мирније и да могу да се посвете свом послу и породицама- додао је директор “Србијавода”.

Приликом обиласка актуелних радова на Тамнави председник општине Коцељева истакао је да је настављено континуирано улагање у водотокове у овом крају.

–У прилици смо да обиђемо још једно градилиште на реци Тамнави. У току је рушење старог и изградња новог моста у Доњем Црниљеву. Радови су на самом почетку. Руши се постојећи мост који је био велики проблем овог места и нешто што је било главни узрок поплава у Доњем Црниљеву. Изграђен је пре неколико деценија, ниско постављен и углавном је био “камен спотицања” великим водама које су се дешавале периодично и изливале у овом делу насеља. Таква ситуација је била и прошле године приликом поплава 22.јуна. Изградњом новог моста повећаћемо пропусну моћ протицајног профила саме Тамнаве. А дизањем насипа на левој обали сачуваћемо варошицу и куће уз саму Тамнаву од великих бујичних вода- рекао је Илинчић.

Тамнава је река првог реда. Зато, подсећа председник општине Коцељева, држава у потпуности финансира ове радове у Доњем Црниљеву чиме ће бити решено горуће питање у овој месној заједници када је о водотоковима реч.
В. Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa