Инфо

14. октобар 2021.14. окт 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Промоција књиге „Слике једног краја“

Мачва у срцу, срце у Мачви

Супротстављајући му се како најбоље умеју, историчари Радован Ј. Поповић и Бранислав Станковић сакупили су непознате и заборављене фотографије крајолика Мачве. Ту су и слике овдашњег становништва свих старосних група, али и породичних и јавних манифестација од краја 19. века до 1945. године.
Много је несрећа и беда задесило српски народ. Најопаснија је, свакако, заборав. Тих и подмукао какав јесте, прикрада се и осваја људе, објекте, догађаје, приче, успомене… Супротстављајући му се како најбоље умеју, историчари Радован Ј. Поповић и Бранислав Станковић сакупили су непознате и заборављене фотографије крајолика Мачве. Ту су и слике овдашњег становништва свих старосних група, али и породичних и јавних манифестација од краја 19. века до 1945. године. Потврду да је Мачва у срцу, а срце у Мачви дали су и историчарка Александра Вулетић и књижевни критичар Милета Аћимовић Ивков. Фото-монографију „Слика једног краја“ издала је Народна библиотека „Јанко Веселиновић“ из Богатића, а објављивање је финансијски помогло Министарство културе и информисања Републике Србије.

Аутори истичу да је примарна сврха ове књиге да се „на примеру Мачве као српске руралне области прикаже динамика промена у раздобљу нешто дужем од пола века“. Те промене су биле видљиве у грађевинама, одевању, јавним манифестацијама, али су традицијске норме и даље опстајале. Већина фотографија у књизи приказује богатију страну Мачве, док су сиромашнији остали „изван фокуса објектива“. Слике у овој књизи прикупљене су истраживачким радом у музејима, ахивима, библиотекама и радом на терену. Реч је о аутентичним фотографијама.

Радован Ј. Поповић и Бранислав Станковић су засигурно успели да прикажу динамику историјских процеса у Мачви. Саградили су трајни мост између прошлости у садашњег тренутка. Листајући књигу, коначно можемо видети сву лепоту мачванске равнице о којој је тако надахнуто писао Јанко Веселиновић. Уочићемо и ону другу, нелепу, страну историје обојену ратовима, глађу, страдањем, бедом. У оба случаја, победио је живот јер Мачвани другачије не умеју.
(К. Алексић, Библиотека шабачка)

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa