Инфо

11. новембар 2021.11. нов 2021.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ВЕЖБА “СИСТЕМ 2021” ОДРЖАНА У ЛОЗНИЦИ

Савладана неукротива Дрина

Припадници Министарства унутрашњих послова, Цивилне заштите и Црвеног крста Србије и Републике Српске, снаге Српско руског хуманитарног центра, показали су способности спасавања људи из поплава, аутомобила који тоне, пребацивања људи и животиња са једне на другу обалу, гашења пожара из чамаца и другим ситуацијама изаваним елементарним непогодама и техничко - технолошким несрећама
Услед обилних падавина Дрина је набујала и дошло је до њеног изливања код Лознице. Поплављено је викенд насеље и професионални и цивилни тимови обучени за деловање у оваквим сиутацијама врше евакуацију становништва са леве на десну обалу реке. Неки од становника викенд насеља остали су на крововима. Истовремено, аутомобил са два путника тоне у воду. Неколико грађана је упало у воду и Дрина их незаустављиво вуче. Поред моторних чамаца у спасавање се укључио и хеликоптер. До Аде на средини реке пружена је сајла. Њом се прво евакуишу људи, а потом и животиње. Дрон проналази људе у Дрини и до њих баца конопац, помоћу ког успевају да буду извучени на гумене понтоне. На ади је избио и пожар који се синхронизовано гаси из чамаца. Сви угрожени су за само неколико минута евакуисани на обалу где се медицински збрињавају, а потом упућују у шаторско насеље.

Фото: "Глас Подриња"


На другом крају, у самом граду, река Штира расте великом брзином. Угрожава становништво и јавна предузећа од виталног значаја – Електродистрибуцију и Топлану. Постављају се мобилне бране и ојачавају насипи џаковима са песком, док се становништво евакуише и збрињава.

Фото: "Глас Подриња"


Све ово, на срећу, није било реално, него је део оперативно-тактичке вежбе “Систем 2021”, која је у тека истовремено одржана на 50 локација широм Србије. Вежба за територију Мачванског управног округа одржана је на Дрини, километар од граничног прелаза Шепак, а њен циљ је био да се покаже спремност свих релевантних субјеката да одговоре на непогоде и несреће.

Фото: "Глас Подриња"


Припадници Министарства унутрашњих послова, Цивилне заштите и Црвеног крста Србије и Републике Српске, снаге Српско руског хуманитарног центра, показали су способности спасавања људи из поплава, аутомобила који тоне, пребацивања људи и животиња са једне на другу обалу, гашења пожара из чамаца и другим ситуацијама изаваним елементарним непогодама и техничко - технолошким несрећама.
Вежби су присуствовали и министар Унутрашњих послова Александар Вулин, председник Владе Републике Српске Радован Вишковић и министар Унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач.

Фото: "Глас Подриња"


-Ова вежба је показал да Србија може да буде мирна и сигурна. Више од 8.000 људи је показало да у тренуцима највећих катастрофа о Србији има ко да брине. Никада раније у Републици Србији није изведена вежба већег формата. Вежба је успешно одржана на 50 локација, нико није повређен и све што је планирано је испуњено, рекао је Алексанар Вулин.

Током симулације коришћени су моторни чамци, хеликоптери, дронови. Киша која је падала целог дана допринела је да вежба буде уверљивија.

Одмах по завршетку вежбе службе за спасавање реаговале су и у реалној ситуацији. Две жене су аутомобилом слетеле у реку Јадар, а брзом интервенцијом су и спасене.
На другим локацијама у Србији на вежбама је симулирано спасавање из запаљених вишеспратница, спасавање након јаких земљотреса, цурење гаса, пуцање бране, пад аутобуса у провалију, индустријске несреће...
M.M.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa