Инфо

11. новембар 2021.11. нов 2021.
Фото: ЗЗС

Фото: ЗЗС

Зеленовић:

Интернационализујемо проблем рудника литијума

„Ми се супротстваљамо сви заједно пројекту „Рио Тинта“, који је по свим званичним налазима опасан по животну средину, опасан по пољопривреду, опасан по пијаћу воду и опасан по будућност свих који живе у Србији“, казао је Зеленовић
Небојша Зеленовић, лидер странке Заједно за Србију и Отворене грађанске платформе АКЦИЈА, и истакнути еколошки активиста Александар Јовановић Ћута, обишли су Горње Недељице заједно са Владиславом Паневим и колегама из Зеленог покрета Бугарске и како би се уверили у проблеме са којима се суочавају мештани због планиране градње рудника литијума.

Зеленовић је истакао да посета сродне политичке организације из Бугарске много значи, јер се на тај начин интернационализује проблем рудника компаније „Рио Тинто“.

„Ми се супротстваљамо сви заједно пројекту „Рио Тинта“, који је по свим званичним налазима опасан по животну средину, опасан по пољопривреду, опасан по пијаћу воду и опасан по будућност свих који живе у Србији“, казао је Зеленовић.

Он је додао да је јако важна подршка која долази од људи из Европске уније, јер они морају имати све информације и морају располагати свим чињеницама које се односе првенствено на демократију, владавину права и одрживост живота у овом делу Европе.

„Ако желимо да будемо део ЕУ морамо испуњавати све услове, а да би се до тога дошло морамо поштовати закон и чувати ред и обезбеђивати будућност за своје грађане“, нагласио је Зеленовић.
Владислав Панев је поручио да је Мачва један од најбогатијих пољопривредних региона, која има много воде којом се снабдева Шабац, а могла би се снабдевати и читава Војводина.

Рудник литијума, према његовим речима, угрозио би водотокове, а људи би морали бити исељени, иако они то не желе.

„Они хоће да остану у својим кућама да раде и да живе и да изграђују тај део Србије. Природа је власништво свих људи, она не познаје границе и грађани Србије и Бугарске заједно морају мислити о очувању вода. Вода заслужује да се боре људи за њу, јер једноставно не можемо да живимо без воде“, рекао је Панев.

Лидер ЗЗС се захвалио на посети и подршци колега из Зеленог покрета Бугарске и поручио је да се за живот свих грађана, демократију и животну средину морамо борити сви заједно у региону.
Информативна служба ЗЗС

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa